Suroviny
to záleží kolik najdete hub
- Houby
- Vepřové sádlo
- Sůl
- čerstvé bylinky (tymián, bazalka, petrželka, koriandr apod.)
- může být česnek
- cibulka vše podle chuti každého z nás
Postup přípravy receptu
-
Jezdíme na chatu do Vysokých Tater. Rostou tam mraky hub. Mohla bych je v tom lese nechat, ale nejde to .. vymetám všechna roští a se změněným výrazem ve tváři smýčím lesní porost.
Chatička je však bez elektřiny a v lese. Houby se tam nedají v takovém množství sušit a bez el. en. ani zamrazit. Toto je způsob, jak je na dlouhou dobu uchovat vynikající. Lze použít i jako součást dalších pokrmů, nebo jen na chleba.
Houby nakrájíme na větší kostky (+-1cm na 1cm), hodíme do velkého hrnce, přidáme sádlo a pomalu rozpustíme.
-
Necháme na plotně probublávat a probublávat několik hodin, dokud se houby úplně nezbaví vody. Počítejte s tím, že několikanásobně zmenší svůj objem.
-
Nakonec osolíme a přidáme bylinky.
-
Nakonec houbové sádlo naliji do sklenic a zavařím.
Nesmí se vařit osolené, sůl se nerozpustí a připaluje se na dně.