Houbové knedlíky se sýrem a česnekem

66
- reklama -

Suroviny
4 porce

250 g směsi lesních hub
1 vejce
250 ml mléka
4 rohlíky
4 PL dětské krupičky
strouhanka
100 g strouhaného Eidamu (Nivy, Goudy podle možnosti a chuti)
zelená petrželka
2 stroužky česneku
1/2 lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky mletého kmínu
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Houby nasekáme na malé kousky a chvilku podusíme (protože jsem použila zamrazené houby, krájené na plátky, povařila jsem je chvíli v mikrovlnce a následně rozmělnila na menší kousky šťouchadlem na brambory).

  2. Zatímco houby chladnou, nakrájíme rohlíky na kostičky, dáme do mísy, přidáme mléko s rozšlehaným vejcem a necháme pečivo vsáknout tekutinu. Přidáme houby, krupičku, strouhaný sýr, nasekanou petrželovou nať, rozetřený česnek a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou, dochutíme pepřem a kmínem a dosolíme (v případě, že jsme použili nivu, jsme se solením opatrní!)Těsně před vařením ještě dobře zapracujeme kypřící prášek.

  3. Ze směsi tvarujeme mokrýma rukama kulaté knedlíky ( abych je měla stejně velké, používám už léta na nabírání těsta z mísy „zmrzlinovou“ naběračku, jde to moc dobře a rychle.

  4. Zaváříme do vroucí osolené vody a vaříme cca 10 minut.

  5. Na talířích poléváme rozpuštěným máslem, popř. ještě posypeme trochou sýra. Podáváme jako samostatné jídlo se zeleninovou oblohou, nebo s kompotem – výtečný je v tomto případě švestkový!!
    Lze podávat i jako přílohu k jemným smetanovým omáčkám (třeba s krůtím ragú-viz.pozn.)