
Suroviny
4 porce
- 250 g směsi lesních hub
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 4 rohlíky
- 4 PL dětské krupičky
- strouhanka
- 100 g strouhaného Eidamu (Nivy, Goudy podle možnosti a chuti)
- zelená petrželka
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Houby nasekáme na malé kousky a chvilku podusíme (protože jsem použila zamrazené houby, krájené na plátky, povařila jsem je chvíli v mikrovlnce a následně rozmělnila na menší kousky šťouchadlem na brambory).
-
Zatímco houby chladnou, nakrájíme rohlíky na kostičky, dáme do mísy, přidáme mléko s rozšlehaným vejcem a necháme pečivo vsáknout tekutinu. Přidáme houby, krupičku, strouhaný sýr, nasekanou petrželovou nať, rozetřený česnek a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou, dochutíme pepřem a kmínem a dosolíme (v případě, že jsme použili nivu, jsme se solením opatrní!)Těsně před vařením ještě dobře zapracujeme kypřící prášek.
-
Ze směsi tvarujeme mokrýma rukama kulaté knedlíky ( abych je měla stejně velké, používám už léta na nabírání těsta z mísy „zmrzlinovou“ naběračku, jde to moc dobře a rychle.
-
Zaváříme do vroucí osolené vody a vaříme cca 10 minut.
-
Na talířích poléváme rozpuštěným máslem, popř. ještě posypeme trochou sýra. Podáváme jako samostatné jídlo se zeleninovou oblohou, nebo s kompotem – výtečný je v tomto případě švestkový!!
Lze podávat i jako přílohu k jemným smetanovým omáčkám (třeba s krůtím ragú-viz.pozn.)