Suroviny
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- trochu celeru
- 3 větší brambory
- zelenina co dům dá
- misku sušených hub (čím více, tím lépe)
- 250 ml smetany ke šlehání
- hladká mouka
- olej
- bujon
- hotová jíška
- sůl
- pepř
- kmín drcený
- polévkové koření
Postup přípravy receptu
-
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a na jemno nasekaný česnek. Zaprášíme hladkou moukou a zalijeme cca 1 – 1 1/2l vody. Přidáme nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, přidáme kmín a bujon a necháme asi 20 minut povařit.
-
Mezitím si namočíme houby. Až jsou krásně nasáklé, vymačkáme z nich přebytečnou vodu a vložíme do polévky, kterou vaříme dalších 15 minut.
-
Až jsou houby se zeleninou krásně měkké, můžeme přidat krapet hotové jíšky a po chvilce sundat z plotny. Do polévky vlijeme smetanu, dochutíme solí, polévkovým kořením a lahodná polévka je na světě.
-
Už jen servírovat s čerstvě nasekanou petrželkou. Přeji dobré chutnání.
Poznámka od kuchařky
Samozřejmě, že ještě lahodnější by byla z čerstvě nasbíraných hub. Ale to až na podzim,to zas bude ráj… snad … :o)