Suroviny
4 porce
- 2 hrsti sušených hub
- 40 g másla
- 1-2 PL oleje
- 1 cibule
- 2 vrchovaté PL hladké nebo polohrubé mouky
- sůl
- pepř
- mletý nebo drcený kmín
- zelená petržel
- 1 kelímek smetany ke šlehání nebo napůl se zakysanou smetanou
Postup přípravy receptu
-
Sušené houby namočíme nejméně na 3 hodiny, ale nejlépe přes noc. Pokud nebyl čas na namočení hub, dáme je do kastrůlku, zalijeme vodou a po chvíli namáčení houby 20 minut povaříme (téměř do změknutí).
-
Na másle s olejem osmahneme drobně nakrájenou cibuli do běla, přisypeme mouku a uděláme hodně světlou jíšku, kterou zalijeme nejprve trochou studené vody (vývaru nebo mléka) a pak vodou z namočených nebo povařených hub i s těmi houbami, a uvaříme (ne moc řídkou) omáčku. Prováříme 15 minut, aby mouka nebyla syrová, často mícháme a během prováření osolíme, přidáme koření a přilijeme smetanu ke šlehání nebo půl kelímku smetany a půl kelímku zakysanky.
-
Podle chuti a potřeby nakonec dochutíme a pokud máme, přidáme drobně usekanou zelenou petržel. Někdy je dobré přikápnout pár kapek citr. šťávy nebo octa, ale opatrně (použijeme-li zakysanou smetanu, tak to obyčejně není zapotřebí). Podáváme většinou s knedlíkem, ale lze podávat i s těstovinami nebo rýží, pokud to někdo má raději. Můžeme přidat i vařené hovězí či vepřové libové maso.