Suroviny
- předvařené rozmražené houby – praváci (nebo sušené)
- 1 větší cibule
- lžíce sádla
- 1/2 kelímku sladké smetany
- 400 ml mléka
- 4 lžíce hladké mouky
- 100 ml vývar z hub
- sůl
- pepř
- drcený kmín
Postup přípravy receptu
-
Na sádle orestujeme jemně nakrájenou cibulku, jakmile zesklovatí, přidáme drcený kmín a předem rozmražené houby – pravé hřiby nejlépe (čerstvé, sušené), osolíme, opepříme a dusíme asi 10 min.
-
Pokud jsou houby čerstvé nebo sušené dusíme déle a podlijeme vodou. Přidáme houbový vývar (vývar mrazím, když připravuji uvařené houby k mražení), pokud nemáme, podlijeme asi 0,3 l vody. Do hrníčku dáme mlíko a rozmícháme v něm hladkou mouku a nalijeme do omáčky a provaříme asi 15 minut, aby nebyla v omáčce cítit mouka.
-
Dochutíme dle potřeby, pokud něco z koření chybí. Ke konci nalijeme smetanu na zjemnění.
-
Když je omáčka moc hustá, trošku rozředíme vodou, nalijeme vlažnou, aby se nám smetana nezdrcla.
-
Jako přílohu podáváme kynutý knedlík nebo lehčí těstovinu, rádi máme vařené nebo pečené hovězí maso.
-
Omáčka může být i bez něj. Dobrou chuť :o)
Poznámka od kuchařky
Omáčku připravujeme nejlépe z pravých hřibů, ale můžete použít vše co sbíráte. Houby každoročně sbíráme ve velkém pokud rostou a předem si je opracuji, uvařím a zamrazím. Mrazím i vývar z nich, omáčka má potom silnou výraznou houbovou chuť bez přídávání nějakých houbových bujonů nebo kořenících přípravků.