
Suroviny
- 4-5 hrstí sušených hub
- 4-5 lžic jemně strouhaného celeru
- 150-200 g pomazánkového másla (bez příchutě)
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- cca 2 hrnky vývaru
- 4-5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- sůl
- bílý pepř
Postup přípravy receptu
-
Houby hodinu předem namočíme do mléka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na rozpuštěném másle. Přidáme celer a koření s listem. Chvíli restujeme, až se vše rozvoní a zasypeme plnou lžíci mouky.
-
Chvíli mícháme a zalijeme větší části studeného vývaru. Přidáme houby, zatím bez mléka. Vaříme asi 15 minut a občas mícháme, aby se omáčka nepřichytla. Dle hustoty ředíme mlékem z hub.
-
Po změknutí hub vmícháme pomazánkové máslo a mícháme do jeho rozpuštění. Omáčku vaříme už jen krátce. Dochutíme solí a pepřem. Pokud jsme použili dobrý vývar, není třeba už žádného dochucovadlo. Omáčka je výrazná.
-
K omáčce není třeba ani maso. Stačí dobrá příloha jako těstoviny, knedlíky nebo noky. My klidně i s novými bramborami (ale nebyly doma).
Poznámka od kuchařky
Celeru jsem měla zbytek a nevážila, ale odhaduji, že ho bylo asi tolik. Podpoří tu chuť hub.