![Houbová omáčka s kuřecím a hřiby kováři_5ff6a36c40abd.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/houbova-omacka-s-kurecim-a-hriby-kovari_5ff6a36c2cfec.jpeg)
Suroviny
6 – 8 porcí
- 2 kuřecí čtvrtky
- 300 g pravých a hnědých hřibů
- 300 g hřibů kovářů (modráků)
- 1 větší cibule
- 3-4 dl mléka
- 3 dl smetany na vaření (lze použít i rostlinnou Master Gourmet)
- 1 velká PL mouky
- 1 dl oleje a 1 PL másla
- 1/4 KL kmínu
- pepř
- 1 kostka zeleninového bujonu
- sůl, Maggi
Postup přípravy receptu
-
Hříbky nakrájíme na menší silnější plátky a zvlášť modráky na tenké (~ 2mm).
-
Ve větším kastrolu zpěníme na oleji drobně nakrájenou cibuli s kmínem.
Čtvrtky rozdělíme v koubu, nařízneme podélně, odhalíme trochu kosti, opepříme a vložíme na cibulku.
Dobře orestujeme z obou stran, přidáme modráky a také chvíli restujeme (nic nesolíme).
Podlijeme vroucí vodou asi do půl stehen, přidáme kostku bujónu a dusíme s doplňováním vody asi 1/2 hodiny do změknutí masa. -
Mezi dušením rozpálíme pánev s trochou oleje a orestujeme pár minut hříbky (nesolíme – pustily by zbytečně vodu). Přidáme máslo a po rozpuštění zaprášíme moukou. Ještě chvíli restujeme, přilijeme mléko a asi 10 min. vaříme.
-
Měkké maso vyjmeme, necháme vystydnout, poté obereme z kostí, kůže zvlášť nasekáme na malé kousíčky a maso natrháme nebo nakrájíme na přiměřené kousky.
-
Omáčku z hříbků přilijeme do kastrolu s modráky, přidáme maso, kůže, zalijeme smetanou, dochutíme solí popř. Maggim a ještě dobře provaříme.
-
Podáváme s tím, co má kdo rád (…mám to nejraději s housk. knedlíkem).
Poznámka od kuchařky
…podle mykologů se kováři – modráci mají upravovat alespoň 20 min., jinak můžou způsobit nějaké zažívací potíže. Tak jsem trošku zaexperimentoval a bylo to dobré. Mimochodem jinak dusím modráky s ostatními houbami běžně těch asi 10 min. a ještě se mi nic nestalo :-).