
Suroviny
3 porce
- 2 hrsti mražených hub
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce sádla
- 1 dl vepřového vývaru
- 1 bobkový list
- mletý pepř
- sůl
- houbové koření (Koření Reny – Jowišanka bez glutamátu) – nemusí být
- 3 PL kvalitního pomazánkového másla (Bystřické, Choceňské),
- 1 PL hladké mouky
- trocha vody
- 2-3 dl mléka
- 1/2 lžičky octa
Postup přípravy receptu
-
V hrnci na rozehřátém másle a sádle necháme zezlátnout na kostičky nakrájenou cibuli, přimícháme rozmrazené a scezené houby, přidáme bobkový list, trošku soli, houbové koření a pepř.
-
Restujeme dohněda, podlijeme vývarem a dusíme přikryté 30 minut, občas promícháme a podlijeme vývarem, aby se houby nepřichytily ke dnu.
-
K houbovému základu přidáme pomazánkové máslo, promícháme a necháme rozpustit.
-
Hladkou mouku rozmícháme ve vodě dohladka, naředíme mlékem a vlijeme do hrnce k houbám, dobře promícháme a vaříme na mírném plameni dalších 15 minut, během kterých zredukujeme hustotu omáčky buď dalším dolitím tekutiny nebo odpařením. Vyjmeme bobkový list, podle chuti dochutíme octem.
-
Podáváme s knedlíkem a masem uvařeným v masovém vývaru.
Poznámka od kuchařky
Chtěla jsem přidat pouze fotku a během hledání vhodného receptu jsem tuto variantu houbové omáčky nenašla, tak vkládám jako nový recept.









