- reklama -
Suroviny
5 porcí
- 1 kg hovězí kližky
- 60 g uzeného špeku nebo slaniny
- 2 velké cibule
- 3 – 4 stroužky česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- 400 g čerstvých nebo mražených hub
- 1 lžíce sušené houbové drti
- 250 ml smetany ke šlehání
- hladká mouka nebo jíška na zahuštění
- cca 1 l vývaru
- sůl
- pepř mletý
Postup přípravy receptu
-
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a dále opékáme za občasného promíchání.
-
Když máme i maso opečené, přidáme snítky rozmarýnu, nasekaný česnek, houbovou drť a necháme vše krátce rozvonět. Poté vmícháme spařené a okapané, pokrájené houby, přilijeme vývar, dle chuti osolíme a dusíme do změknutí masa, za občasného podlití a promíchání.
-
Když je maso měkké, vyndáme větvičky z rozmarýnu, vlijeme k masu smetanu, přivedeme k varu, zahustíme dle chuti jíškou nebo záklechtkou a vše krátce provaříme. Dle chuti ještě můžeme omáčku dochutit solí a pepřem.
-
Podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami.
Kuchař: recepty73