
Suroviny
2-3 porce
- Těsto:
- 300 ml hladké mouky (200 g)
- 200-220 ml studené vody
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- špetka soli
- Dále potřebujeme:
- 2 středně velké brambory
- 50 g Paprikáše nebo klobásy
- 1 menší cibuli
- 1 lžíci sádla
- 1 lžičku sladké papriky
- chilli dle chuti (není nutné)
- sůl
- na posypání nasekanou jarní cibulku
Postup přípravy receptu
-
Do misky dáme mouku se solí a přiléváme po částech vodu, promícháváme nejlépe lžící, až vznikne husté, ale tekuté těsto. Přidáme olej, promícháme a dáme stranou. Do většího hrnce dáme vařit vodu a když začne vřít, přidáme sůl.
-
Oškrábané, omyté brambory nakrájíme na malé kostičky a uvaříme doměkka v páře v MWT 800 W / 5 min (nebo v osolené vodě v malém hrnci na plotně). Současně na rozehřátou pánev dáme sádlo a na něm osmažíme drobně nasekanou cibuli. Přidáme na proužky nakrájený Paprikáš nebo klobásu krájenou na kostičky, malou chvilku restujeme, přidáme papriku, promícháme a odstavíme. Vmícháme uvařené brambory.
-
Do vařící vody přes haluškovač s většími otvory nebo rovnou z prkénka pomocí nože uděláme halušky a promícháme. Když vyplavou na povrch, necháme maximálně 2 minuty povařit a scedíme přes haluškovač nebo vybereme sběračkou k tomu určenou. Halušky lehce promícháme se směsí na pánvi.
Podáváme posypané cibulkovou natí, s kyselou okurkou nebo salátem podle chuti.
Poznámka od kuchařky
Recept s podrobným fotopostupem jsem udělala na přání několika kamarádek, které tuto dobrotu neznaly a ochutnaly. Je to dědictví po dobré tchýni mé dcery, dělávala je s domácím uzeným nebo klobásou.
Pokud bude mít někdo námitky, že to nejsou halušky, tak mohu dodat, že na halušky je spousta receptů: moučné, bramborové, máslové, bylinkové, bez vejce nebo s vejci. Např: Hrníčkové halušky, Staročeské halušky, Falešné halušky, Halušky z hladké mouky, Jednoduché halušky, Halušky z brambor, Halušky z polohrubé mouky atd., takže je možné si vybrat nebo zkusit.









