
Suroviny
2 porce
- silná káva (v mém případě 30 cl, záleží na obsahu sklenice)
- 3 lžíce cukru krupice
- smetana na šlehání
- asi 5 cl Koňaku
- asi 5 cl Maraschino (likér z višní) nebo nějaký hořko sladký likér
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme smetanu. Pak uvaříme silnou kávu, může to být espresso, z překapávače, rozpustná a pododobně a uděláme karamel. Hezky do zlatova.Pokud někdo neví jak na to, je to jednoduché. Dáme do kastrůlku cukr a na mírném plameni mícháme a mícháme (hlavně od toho neodcházet na cigárko) až zhnědne. Pak velice pomalounku po troškách přidáváme trochu studené vody a necháme krátce povařit. Měl by mít hustou, ale tekutou konzistenci.
-
Do připravené sklenice dáme asi 1 lžíci karamelu – pozor, karamel je horký, tak ať to nerupne a místo pochutnání si na kávě neskončíte na popáleninovém centru!
-
A teď to hlavní. Do nějaké malé naběračky nebo speciální nádoby na flambování nalijeme alkohol a nad ohněm pomalu ohříváme až to začne hořet. Pak hořící alkohol nalijeme do sklenice a ihned zalijeme připravenou kávou.
-
Ozdobíme šlehačkou a navrch posypeme strouhanou čokoládou.
Poznámka od kuchařky
Všechny suroviny – kávu, karamel, alkohol, šlehačku a čokoládu si připravte, včetně sklenic a nějakého kahánku na flambování. V nouzi postačí i svíčka.
Pro méně šikovné pro jistotu i minimax.
Když tento nápoj připravíte na stole před hosty, o aplaus a uznání nebude nouze.
Vhodné jsou silnostěnné poháry. Já to podávám v kouřových napoleónkách.