Suroviny
- 70 dkg polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- 10 dkg sádla (rozpuštěného)
- Na kvásek:
- 1 droždí
- 1/4 l mléka
- 10 dkg cukru
- olej (na vymazání pekáčku a pomazání buchet před pečením)
- sušené švestky (vypeckované)
- mandle (lupínky)
- cukr (na posypání)
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, vejce, rum, rozpuštěné sádlo.
-
Nakonec přidáme kvásek a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Pokud těsto lepí a je řídké, přidáme mouku a znovu dobře propracujeme. Necháme těsto vykynout.
-
Mezitím dáme vařit asi na půl hodiny sušené švestky. Po uvaření vodu slijeme a švestky necháme vychladnout.
-
Z nakynutého těsta lžičkou ukrajujeme malé kousky, které v ruce roztáhneme.
-
Na každý kousek dáme jednu švestku a špetku mandlových lupínků. Vše pěkně zabalíme a klademe těsně vedle sebe na olejem vymazaný pekáček.
-
Olejem potřeme buchty ještě před pečením a necháme vše asi půl hodiny v pekáčku nakynout.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě, po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Můžete použít jakoukoli náplň – čerstvé ovoce, marmeládu, povidla, tvaroh…..