Honzovy buchty se švestkami a mandlovými lupínky

49
- reklama -

Suroviny

70 dkg polohrubé mouky
špetka soli
2 vejce
2 lžíce rumu
10 dkg sádla (rozpuštěného)
Na kvásek:
1 droždí
1/4 l mléka
10 dkg cukru
olej (na vymazání pekáčku a pomazání buchet před pečením)
sušené švestky (vypeckované)
mandle (lupínky)
cukr (na posypání)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, vejce, rum, rozpuštěné sádlo.


    Zobrazit celý recept

  2. Nakonec přidáme kvásek a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Pokud těsto lepí a je řídké, přidáme mouku a znovu dobře propracujeme. Necháme těsto vykynout.

  3. Mezitím dáme vařit asi na půl hodiny sušené švestky. Po uvaření vodu slijeme a švestky necháme vychladnout.

  4. Z nakynutého těsta lžičkou ukrajujeme malé kousky, které v ruce roztáhneme.

  5. Na každý kousek dáme jednu švestku a špetku mandlových lupínků. Vše pěkně zabalíme a klademe těsně vedle sebe na olejem vymazaný pekáček.

  6. Olejem potřeme buchty ještě před pečením a necháme vše asi půl hodiny v pekáčku nakynout.

  7. Pečeme ve vyhřáté troubě, po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Můžete použít jakoukoli náplň – čerstvé ovoce, marmeládu, povidla, tvaroh…..