Holúbci – sarma

68
- reklama -

Suroviny

1 kg vepřového plecka
1 sáček nevařené rýže
1 hlávkové zelí
1 žlutá a červená paprika
1 cibule
větší protlak nebo krabička pomodora
200 ml vody
sůl
pepř
mletá paprika
olej

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit vodu do půlky hrnce. Ze zelí vykrojíme košťál a nožem obřežeme okraj listů, aby potom šly snáze ve vařící vodě oddělit.
    Když se voda vaří, vložíme zelí a necháme povařit. Následně vytahujeme volné listy zelí.
    Listy necháme zchladnout.

  2. Umeleme vepřové maso, přidáme sůl, pepř, mletou papriku a sáček neuvařené rýže. Cibuli osmahneme na lžíci oleje a přidáme ke směsi.
    Vše řádně propracujeme.

  3. Listy plníme směsí mletého masa, srolujeme do závitků a skládáme do většího hrnce na těsno k sobě, aby se při vaření nerozmotaly.

    Rozmícháme protlak ve vodě a přidáme na proužky nakrájenou papriku. Zalijeme holúbky a dáme pozvolna vařit cca 1 hodinu na mírném plameni.
    Podáváme s vařenými bramborami nebo chlebem a zakysanou smetanou. Někdo dává i majonézu.