
Suroviny
4 porce
- 1 lžíce tuku sádla nebo oleje
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku nakrájené nadrobno
- 2 menší brambory (nakrájené na kostičky)
- 1 silnější plátek celeru (nakrájený na kostičky)
- dužina se semínky z celé 1 dýně (můžeme nahradit 1/4 dýně)
- 3 prolisované stroužky česneku
- 2 vejce
- sůl
- mletý pepř
- nasekané zelené bylinky:
- celer
- libeček
- petržel
Postup přípravy receptu
-
Na rozehřátém tuku zpěníme cibuli s nakrájeným česnekem. Přidáme brambory, celer a dužinu se semínky. Osolíme, opepříme a zalijeme ¾l horké vody.
-
Pod pokličkou od doby varu vaříme na slabém plameni 20 minut.
-
Měkkou zeleninu propasírujeme do druhého hrnce přes jemné síto, přidáme prolisovaný česnek a horkou vodou naředíme na námi požadovanou hustotu.
-
Opět uvedeme k varu, přidáme rozklepnutá vejce a vaříme ještě 2 minuty. Do hotové polévky dáme bylinky a podáváme jen tak, nebo můžeme přidat opečené krutonky z bílého pečiva, nebo chleba.
Poznámka od kuchařky
Dělala jsem sladký dezert z jedné celé malé dýně. Dužina byla vážně tak moc pěkná,že mi ji bylo opravdu líto neupotřebit
http://www.toprecepty.cz/recept/37121-dynove-mlsan…
Sice pasírování bylo poněkud pracnější, ale“česnečka“ nám chutnala. Já jsem ještě zbylá semínka pořádně propláchla a dala usušit. Manžel si je usmažil jako mandličky a já jsem byla spokojená, že se všechno zužitkovalo:-)