Suroviny
- 600 g dýně Hokaido
- hrnek pikantní Hrašky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku celozrnné mouky (já dala špaldovou)
- hrnek vody
- velká cibule
- 4 stroužky česneku
- lžička sušeného oregana
- čerstvě mletý pepř
- sádlo nebo olej na smažení placiček
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Dýni neloupeme, pouze zbavíme semen, a nakrájíme nahrubo.
-
Přidáme Hrašku, mouky, nadrobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme, přidáme v dlaních podrcené oregano a vodu.
-
Promícháme a podle potřeby přidáme vodu nebo naopak hladkou mouku. Nebo tu celozrnnou. Nebo Hrašku. To záleží na vás. Prostě těsto musí mít konzistenci jako na klasický bramborák.
-
Na pánvi rozpálíme sádlo ( olej ) a polévkovou lžící ( vrchovatou ) klademe do horkého tuku hromádky těsta. Trošku zplacatíme tou lžící.
-
Smažíme spíše zvolna, ať se prosmaží mouka a Hraška. Podle potřeby v průběhu smažení přidáváme omastek.
-
Osmažené placičky klademe na papírové utěrky, abychom odsáli přebytečný tuk.
Poznámka od kuchařky
Zdroj internet, asistence „čmelák“, zdravím do Brna a děkuji.
Placky zase jinak, možná i malinko zdravěji. Každopádně mě překvapila příjemná chuť dýně. Ač stará jak dřevěné uhlí, s dýní jsem vařila poprvé. Ale ne naposledy!