
Suroviny
- 1 kg švestek
- cukr
- (Na přezrálé švestky cukr není potřeba, méně zralé-cca na 1kg švestek hrnek cukru. Jinak dochucení podle chuti)
Postup přípravy receptu
-
Vypeckované švestky si s trochou vody rozmixujeme na jemno.
-
Dáme do hrnce nebo pánvičky s nepřilnavým povrchem, dle sladkosti švestek přidáme cukr (nejlepší jsou samozřejmě přezrálé).
-
Necháme cca 2 hodiny vařit, občas promícháme. Výsledný efekt by měl být klasická konzistence povidel (jaké znáte např. z obchodu)
Poznámka od kuchařky
Zrychlený recept na povidla, chutnají opravdu stejně jako zavařená, rozmixování zrychlí dobu vaření.
Můžete přidat rum, já nedávala. Opravdu jsou lepší přezrálé švestky, já neměla, a povidla jsou i přes dost přidaného cukru kyselejší. Ale jsou výborná, zvlášť s lívancema:)
Povidla jsem dělala a použila ihned. Nemám proto žádné zkušenosti s dobou trvanlivosti. Ale pokud se dají do sklenic, zalijí rumem, měla by vydržet snad dlouho, ale jak říkám, opravdu si nejsem jistá, tak se omlouvám!!