
Suroviny
3 porce
- 300 g hlíva ústřičná
- 1 cibule střední velikosti
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velké jablko
- citronová šťáva z 1/2 citrónu
- 300 g kuskus
- čerstvý zázvor
- 1 lžíce mleté kurkumy
- 1,5 dcl smetany 33%
- špetka mletého bílého pepře
- sůl dle chuti a libosti
Postup přípravy receptu
-
Na pánev rozlijeme olej, vsypeme nadrobno pokrájenou cibulku a na tenké lupínky pokrájený česnek a necháme zrůžovět. Pak přidáme očištěnou a pokrájenou hlívu, zaprášíme lžící mleté kurkumy, mírně osolíme a dusíme doměkka.
-
Mezitím si oloupeme jablko, pokrájíme na lupínky a přestříkneme citrónovou šťávou, aby nezhnědlo.
-
Když je obsah pánve měkký, přidáme jablko, lžíci strouhaného zázvoru, pepř a ještě chvíli podusíme. Pak přilejeme smetanu, přivedeme k bodu varu a odstavíme.
-
Zatímco se pánev s hlívou a jablky dodělává, vsypeme do servírovací nádoby kuskus, dosolíme a zalijeme vařící vodou (nebo vývarem). Necháme nasáknout a změklý hotový kuskus promícháme s obsahem pánve.
-
Na talíři přizdobíme a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Přízdoby dělám podle sezóny a možností – dnes jsem použil černé olivy s rajčaty – hodí se chuťově skvěle!