
- reklama -
Suroviny
4 porce
- 250 g hlívy, václavek nebo bedel
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule – velká
- 100 g mrkve – nastrouhaná
- 100 g celeru – nastrouhaný
- 50 g petržele – nastrouhaná
- 8 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl a pepř dle chuti
- 200 ml smetany ke šlehání
- cukr krupice dle chuti
- ocet dle chuti
- 350 – 400 ml zeleninového vývaru
- hladká mouka na zahuštění
Postup přípravy receptu
-
Houby očistíme, pokrájíme, krátce povaříme a scedíme.
-
Na oleji s máslem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nové koření, strouhanou mrkev, petržel a celer a restujeme za občasného zamíchání.
-
K zelenině vmícháme předvařené houby, bobkový list, zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí do změknutí zeleniny.
-
Z omáčky vyndáme koření, přilijeme smetanu, přidáme cca dvě rovné lžíce cukru (dle chuti), osolíme, opepříme a zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství studené vody, povaříme a nakonec dochutíme octem.
-
Podáváme s houskovým knedlíkem, bramborem nebo rýží.
Kuchař: recepty73