Hlíva (bedly, václavky) s kořenovou zeleninou – omáčka

63
- reklama -

Suroviny
4 porce

250 g hlívy, václavek nebo bedel
3 lžíce másla
2 lžíce oleje
1 cibule – velká
100 g mrkve – nastrouhaná
100 g celeru – nastrouhaný
50 g petržele – nastrouhaná
8 kuliček nového koření
2 bobkové listy
sůl a pepř dle chuti
200 ml smetany ke šlehání
cukr krupice dle chuti
ocet dle chuti
350 – 400 ml zeleninového vývaru
hladká mouka na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Houby očistíme, pokrájíme, krátce povaříme a scedíme.

  2. Na oleji s máslem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nové koření, strouhanou mrkev, petržel a celer a restujeme za občasného zamíchání.

  3. K zelenině vmícháme předvařené houby, bobkový list, zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí do změknutí zeleniny.

  4. Z omáčky vyndáme koření, přilijeme smetanu, přidáme cca dvě rovné lžíce cukru (dle chuti), osolíme, opepříme a zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství studené vody, povaříme a nakonec dochutíme octem.

  5. Podáváme s houskovým knedlíkem, bramborem nebo rýží.