
Suroviny
3 – 4 porce
- Hlávkový salát 1 ks
- rajčata masitá 2 ks (mohou být i cherry – více)
- naťová cibulka
- zakysaná smetana 1 ks
- sůl
- mletý bílý pepř
- česnek 2 stroužky (možno i více)
- bazalka čerstvá 6 lístků (lze i sušená)
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Hlávkový salát rozebereme, pečlivě omyjeme a odlomíme silné košťály. Listy pak necháme řádně okapat, popř. osušíme. Mezitím si omyjeme rajčata, vykrojíme „bubáky“, rajčata rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Nať z cibulky si nakrájíme na tenká kolečka.
-
Okapaný hlávkový salát si nakrájíme na silnější proužky. Do zakysané smetany si vmícháme rozetřený česnek, na jemno nakrájenou bazalku, přidáme sůl, špetku cukru (dle chuti) a mletý pepř.
-
Do mísy vložíme nakrájenou zeleninu ,velmi jemně osolíme, zlehka vmícháme ochucenou zakysanou smetanu a ihned podáváme.
-
Lze podat jako přílohu ke grilovaným masům, ale u nás ho konzumujeme jako lehký letní oběd, nebo ještě častěji jako večeři a k němu tmavé pečivo.
Poznámka od kuchařky
Česneku si můžete dát i víc a nebo nemusí být vůbec; my ho rádi jen s lehkým česnekovým nádechem.