Hlávkový salát míchaný

94
- reklama -

Suroviny
3 – 4 porce

Hlávkový salát 1 ks
rajčata masitá 2 ks (mohou být i cherry – více)
naťová cibulka
zakysaná smetana 1 ks
sůl
mletý bílý pepř
česnek 2 stroužky (možno i více)
bazalka čerstvá 6 lístků (lze i sušená)
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Hlávkový salát rozebereme, pečlivě omyjeme a odlomíme silné košťály. Listy pak necháme řádně okapat, popř. osušíme. Mezitím si omyjeme rajčata, vykrojíme „bubáky“, rajčata rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Nať z cibulky si nakrájíme na tenká kolečka.

  2. Okapaný hlávkový salát si nakrájíme na silnější proužky. Do zakysané smetany si vmícháme rozetřený česnek, na jemno nakrájenou bazalku, přidáme sůl, špetku cukru (dle chuti) a mletý pepř.

  3. Do mísy vložíme nakrájenou zeleninu ,velmi jemně osolíme, zlehka vmícháme ochucenou zakysanou smetanu a ihned podáváme.

  4. Lze podat jako přílohu ke grilovaným masům, ale u nás ho konzumujeme jako lehký letní oběd, nebo ještě častěji jako večeři a k němu tmavé pečivo.

Poznámka od kuchařky

Česneku si můžete dát i víc a nebo nemusí být vůbec; my ho rádi jen s lehkým česnekovým nádechem.