
Suroviny
4 a více
- 500 g uzeného masa
- 500 g kysaného zelí
- velká hrst sušených hub
- bobkový list
- 3 zrnka pepře
- 1 menší cibule
- 50 g slaniny
- 40 g hladké mouky
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Předem namočíme sušené houby, dáme vařit na kostičky nakrájené uzené maso spolu se zelím, namočenými houbami a kořením.
-
Zvlášť osmažíme na slanině cibuli, přidáme mouku, uděláme jíšku a přidáme do polévky. Vše ještě společně provaříme nejméně 15 minut.
-
Pokud chcete vařit maso vcelku, přidejte zelí později, aby nebylo rozvařené.
Poznámka od kuchařky
Původní recept:
POLÉVKA HLADOVICE (starý lidový pokrm s uzeným masem)
500 g uzeného masa, 500 g kysaného zelí, velká hrst sušených hub, bobkový list, 3 zrnka pepře, 1 menší cibule, 50 g slaniny, 40 g hladké mouky a sůl.
Pokrájené uzené maso zalijeme vodou, přidáme zelí, namočené houby, bobkový list a pepř a vaříme. Zvlášť osmažíme nadrobno pokrájenou cibulku, slaninu a přidáme mouku. Chvíli jí opražíme, pak přidáme k masu a zelí, osolíme a dovaříme.