Suroviny
8 porcí
- 380 g smetanového jogurtu
- 100 g smetany ke šlehání (40%)
- 10 g čerstvé pažitky
- 5 malých ředkviček
- mořská sůl
- čistá utěrka
- cedník
Postup přípravy receptu
-
Do větší mísy vyklopte jogurt a přilijte 100 g (asi půl kelímku) smetany ke šlehání. Pořádně promíchejte.
-
Cedník si vyložte čistou utěrkou a postavte ho do vyššího hrnce tak, aby se dno cedníku nedotýkalo dna hrnce.
-
Do utěrky vyklopte jogurtovou směs a přikryjte ji volnými cípy, aby byla úplně zakrytá.
-
Na takto připravený smotek z utěrky položte závaží (já použila svůj úderný kameninový hmoždíř, ale klidně zvolte i čistý kámen, nebo velkou konzervu).
-
Celý cedník i s hrncem pořádně omotejte potravinovou fólií a uložte do lednice alespoň na osm hodin pořádně odležet (nejlépe přes noc).
-
Odkapanou směs přesuňte do mísy a podle chuti osolte čerstvě mletou himalájskou solí.
-
Pažitku si nakrájejte na drobno a přidejte do smetanového základu.
-
Ředkvičky nastrouhejte na jemno, pořádně z nich vymačkejte vodu a přisypte do pomazánky.
-
Vše poctivě promíchejte a můžete podávat.
Poznámka od kuchařky
Tipy a triky k receptu, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/smetanova-jarni-p…