Suroviny
1 porce
- 1-2 vejce (použila jsem 2)
- tenké kolečko salámu nebo šunky
- 1/2 malého rajče
- 4 tenká kolečka čerstvé papriky
- kousek lahůdkové cibulky bílou i zelenou část
- sůl
- mletý pepř (můžeme použít i špetičku mletého chilli)
- 1 svačinový igelitový sáček
- 1 lžičku nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 lžičky oleje
Postup přípravy receptu
-
Do hlubšího hrnce dáme vařit vodu.
-
Uzeninu, rajče, papriku a cibulku velmi drobně nakrájíme a promícháme.
-
Do sáčku kápneme olej, sáček promneme mezi dlaněmi a vnitřek vysypeme nakrájenou petrželkou.
Pro snadnější plnění takto připravený sáček dáme do hrníčku. Na dno sáčku rozprostřeme polovinu nakrájených surovin. Opatrně vyklepneme vejce, osolíme a okořeníme. -
Vejce posypeme druhou polovinou nakrájených surovin a sáček těsně nad náplní utáhneme do uzlíku. Na sáčku je dobré udělat ještě jednu smyčku, do které protáhneme vařečku, pro snadnější manipulaci.
-
Naplněný sáček vložíme do vroucí vody, plamen zeslabíme na minimum a vaříme 4-5minut.
-
Poté sáček vytáhneme, opatrně rozstřihneme a „hemenex“překlopíme na talíř.
-
Můžeme obložit čerstvou zeleninou a podávat s pečivem, nebo se smaženým hráškem(křupavá vložka do polévek).
Poznámka od kuchařky
Zeleninu použijeme takovou, jakou máme rádi, ale měla by opravdu být nakrájená na malinké kousky. Pokud by byla na větší, tak hrozí protrhnutí vajíčka.
Vegetariáni mohou uzeninu vynechat a přidat zavařené,propláchnuté a nadrobno nakrájené hříbky.
Ve vyhledavači jsem poctivě hledala. Našla jsem verzi bez zeleniny a uzeniny od Jarušky Škrobákové 🙂 a přidávám do podobných receptů.