Suroviny
24 kousků
- 500 g hladké mouky
- 30 g cukru
- 230 ml mléka
- kostka droždí
- 70 g másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- lžička citronové kůry
- Náplň:
- 500 g tvarohu
- 3 lžíce cukru
- 2 žloutky
- lžička citronové kůry
- vanilkový cukr
- povidla
- rum
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a citronovou kůru.
-
Po straně uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít.
-
Rozehřejeme máslo, zalijeme jej zbytkem mléka, rozkvedláme se žloutkem a přilijeme k mouce.
-
Vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
-
Tvaroh utřeme se žloutky, cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.
-
Povidla rozmícháme s rumem.
-
Těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Do středu každého dáme tvarohovou náplň, zabalíme jako buchtu a položíme na plech. Zakryjeme utěrkou a zase necháme vykynout.
-
Pak do každého koláče uděláme důlek, potřeme je rozšlehaným vejcem, rozdělíme na ně povidla a posypeme drobenkou z cukru, másla a hrubé mouky.
-
Pečeme dozlatova při 180°C.