
Suroviny
6 porcí
- 250 g mletého hovězího masa
- 100 g anglické slaniny (nakrájená na proužky cca 1 cm široké)
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku utřený
- 100 g tučného tvarohu
- 1/2 hrnku kysané smetany (110 ml)
- 1/4 hrnku majonézy (55 ml)
- 1/2 hrnku Mozzarelly nastrouhané (60 g)
- 1/2 hrnku Čedaru nastrouhaného (60 g)
- 1 PL Worchesteru
- 2 PL kečupu
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi orestujeme hovězí maso, vyndáme ho do mísy a slijeme přebytečný tuk.
-
Na stejné pánvi osmažíme slaninu dozlatova, dáme na talíř, slijeme tuk, ale necháme na pánvi 1 PL.
-
Přidáme cibuli a smažíme až zesklovatí, cca 5 – 7 minut.
-
K cibuli přidáme česnek a smažíme krátce, jen asi 1 minutu.
-
Sundáme z plotny a vmícháme hovězí maso a slaninu.
-
Postupně přimícháme tvaroh, kysanou smetanu, oba sýry, Worcestershire a kečup.
-
Nalijeme do zapékací mísy.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 – 30 minut dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Dip je přílohová omáčka připravené z různých surovin a různé hustoty. Překlad omáčka je ale zavádějící, protože dip nesmíme zaměňovat s omáčkou, kterou se jídla přelévají. Slovo dip pochází z angličtiny a jedná se o omáčku, do které se další druhy potravin nakrátko ponořují, tedy namáčejí. Může to být maso, hranolky, chipsy, tortillové chipsy, čerstvá zelenina jako např. mrkev, okurka, celer, apod., ale také toasty, chleba, apod. Hustota dipu musí být přizpůsobena tomu, aby z namáčeného kousku nestékala, ale zůstala na něm. Dip může být jak teplý, tak studený.
Ve studených dipech je často základní surovinou majonéza v kombinaci s jogurtem, tvaroh nebo zakysaná smetana. Potom se přidává často zelenina nakrájená nadrobno nebo rozemletá. (např. známá salsa) V jiných studených dipech můžou být základem luštěniny (např. hummus, kde je cizrna), ale také maso, uzenina, vejce, různé sýry, ořechy, apod. Dip je potom okořeněn bylinkami, ale také třeba hořčicí, kečupem, apod.
Mezi neznámější teplé dipy patří fondue, tedy teplá sýrová omáčka z rozpuštěných sýrů. Teplé dipy můžeme připravovat i z osmaženého a podušeného mletého masa, které můžeme potom ještě rozmixovat, aby byl dip jemnější. V dipu by totiž neměly být větší kousky jiné suroviny, proto musí být vše velmi jemně nakrájené, nastrouhané nebo rozmixované.Další teplý dip lze připravit z rybího masa. Teplé dipy se podávají k masům, pro namáčení tortillových chipsů, hranolků nebo vrstvení na toast.
Dip se často podává jako předkrm.
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz









