
Suroviny
12ks
- 450 g hladké mouky (typ 00)
- 180 ml vlažné vody
- 30 g oleje
- 30 g droždí
- 25 g cukru
- 2 vejce (130 g)
- 10 g soli
- Pokud preferujete zdravější životní styl,
- můžete si udělat bulky v celozrnné podobě a to následovně:
- 400 g celozrnné mouky pšeničné jemné
- 50 g hladké mouky (00)
- 180 ml vody
- 30 g oleje
- 40 g droždí
- 25 g třtinového cukru (já použila Muscovado)
- 2 lžíce – vejce (130 g)
- 10 g soli
- 1 vejce na potření
- sezam na posypání
Postup přípravy receptu
-
Postup pro celozrnnou variantu je obdobný, jen je potřeba při práci s těstem podsypávat mouku, protože těsto je lepivější. Nicméně pozor na přidané množství podsypové mouky, aby bulky nebyly tuhé.
-
Do velké mísy prosejeme mouku, uděláme do ní důlek. Nalijeme vodu a rozmíchané droždí s cukrem. Promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Přidáme vejce a olej. Pomalu začneme těsto od středu míchat. Hněteme, hněteme a hněteme.
-
Těsto je potřeba prohníst opravdu důkladně zhruba 5 minut. Přidáme sůl a hněteme ještě dalších 5 minut. Správně uhnětené těsto nesmí lepit, je hladké a pružné. Přikryjeme a dáme na 1 hodinu kynout do tepla.
-
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, nepodsypáváme, pouze si poprášíme ruce. Rozdělíme na 12 kousků po 70 g. Z kousků těsta stočíme bochánky do malého ranečku tak dlouho, dokud nevypneme krásnou kuličku. Během tvarování několikrát zmáčkneme, abychom vyhnali vzduchové bublinky.
-
V dostatečných rozestupech skládáme na pečící papír. Po vytvarování posledního kousku necháme 15 minut odpočinout a rozplácneme. Opět přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout v teple, zvětší se přibližně 2x.
-
Během kynutí můžete housky lehce rosit vodou z rozprašovače, doba kynutí závisí na teplotě, vlhkosti vzduchu, náladě pekaře a dalších proměnných, takže je potřeba brát dobu kynutí s rezervou.
-
Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a dáme péct. Pokud chcete matný povrch, vynechte vajíčko a potřete mlékem. Pečeme při 220°C 10-12 minut nebo při 200°C na horkovzduch.
-
Vždy dáme na dno trouby trochu vody v hrnečku či skleničce, zkrátka v nádobce, která nepraskne. Hotové bulky vyndáme na mřížku, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
-
Tip: Pokud chcete mít bulky s ještě lákavější chutí a vůní, místo oleje použijte rozpuštěné vlažné máslo.
Poznámka od kuchařky
Základem poctivého chutného hamburgeru je hamburgerová bulka. Taková, která voní a je krásně nažloutlá po vajíčkách, má lesklou vábivou kůrku a je štědře posypaná sezamem, ale zároveň nám nenacpe bříška tolik, že půlku bulky vyhodíme, abychom měli místo na kousek masa. Přesně takový recept tu mám. Pečivo je u hamburgeru často vnímáno jen jako nutné zlo, jako nezbytnost, která drží maso, omáčku a zeleninu pohromadě. Málokdo ho bere jako plnohodnotnou součást, které je třeba věnovat pozornost. Tyto hamburgerové bulky jsou vhodné ke všem druhům mas, zeleninových karbanátků a dokonce i k párkům, ale ani samotné nejsou k zahození. Tento recept je zároveň mou velkou premiérou, protože je to historicky první videorecept. Odkaz na mé video -> http://www.youtube.com/watch?v=8ApUTEusbUA&list=UU…