
Suroviny
1 porce
- 500 g Hovězí maso
- 2 ks hamburgrové housky
- dijonska hořčice
- kečup
- 4 plátky anglická slanina (plátky)
- 1 hlávka ledový salát
- 2 plátky sýr cheddar
- 1 ks rajče
- 1 ks červená paprika
- Připravíme si zeleninu. Rajče nakrájíme na tenčí kolečka, stejně jako cibuli. Oddělíme list ledového salátu cibule.
- hranolky:
- 750 g brambor
- 1 ČL koření gyros
- 2 PL olivového oleje extra virgin
Postup přípravy receptu
-
Základem úspěchu dobrého burgeru (samozřejmě kromě masa) je kvalitní bulka. Proto neváhejte a kupte tu nejlepší, kterou seženete.
Maso použijeme čistě hovězí – ne míchané! Buď si necháme namlít u řezníka nebo koupíme v supermarketu ve vaničce. Maso podle chuti opepříme, osolíme, přidáme špetku chilli a vymodelujeme do kruhovitého tvaru. Ze zkušenosti doporučuji o dost větší než je velikosti bulky (maso se pečením smrskne). -
Připravíme si zeleninu. Rajče nakrájíme na tenčí kolečka, stejně jako cibuli. Oddělíme list ledového salátu.
-
Bulku na hamburger horizontálně rozkrojíme tak, aby nebyla žádná ze dvou částí tenká a nedošlo tak při konzumaci k jejímu rozdrobení.
-
K tepelné úpravě masa použijeme grilovací pánev, v lepším případě gril. Maso zprudka opečeme z každé strany. Souběžně s ním necháme opékat plátky slaniny.
Pokud máme možnost, na chvilku dáme opékat i části bulky, aby byla křupavější. -
Obě vnitřní části připravené bulky namažeme dijónskou hořčicí, přidáme pár kapek kečupu.
Nyní začneme skládat samotný burger dohromady. První vrstvou je ledový salát a část nakrájené cibule. Na salát položíme první maso (na kterém při opékání ke konci necháme chvilku rozpékat plátek sýra). -
Mezi plátky masa můžeme přidat trochu hořčice a kečupu. Dle chuti můžeme přidat zeleninu, na kterou následuje druhý kus masa. Na ten tentokrát naklademe opečenou slaninku, opět pár koleček cibule a rajčata.
Vše pěkně přiklopíme horním dílem bulky a podáváme. U burgrů samozřejmě nesmíme zapomenout přikládat ubrousky. -
Vhodnou přílohou k hovězímu hamburgeru jsou hranolky, ale stačí jich jen malé množství.
Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky, které propereme ve vodě a osušíme v utěrce. Pak je vložíme do hrnce Actifry, přidáme olej, ve kterém jsme rozmíchali koření a zapneme na 30 min.Po ukončení cyklu ihned podáváme dobrou chuť!
Poznámka od kuchařky
ale mužete si tam dat majonezu nebo tatarku