Suroviny
- 5 brambor
- hladká mouka
- 1 vejce
- mléko
- 350 g kysaného zelí
- 1 cibule
- kousek klobásky (nemusí být)
- olej
- máslo (rozpuštěné)
- sůl
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na malé kostičky a zpěníme ji na oleji. Po chvilce přidáme na kostičky nakrájenou klobásku, chvíli osmahneme a přidáme kysané zelí i s nálevem. Podle potřeby chvíli podusíme. Mezitím dáme vařit osolenou vodu na halušky.
-
Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a zalijeme trochou mléka. Necháme asi 5 minut odstát. Pak tekutinu z brambor slijeme. Přidáme vajíčko, sůl a tolik mouky, abychom měli těsto vláčné a polotuhé. Nesmíme mít z těsta kaši, to by se halušky rozvařily.
-
Když voda vaří, dáváme do ní malou lžičkou těsto. Lžičku stále vlhčíme ve vodě, aby těsto nelepilo. Povaříme asi 3–4 minuty. Pak halušky scedíme a v míse omastíme rozpuštěným máslem. Nakonec hotové zelí dochutíme solí a cukrem, přimícháme k haluškám a dobře promícháme.