
Suroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky (já dávám 1/2 i více celozrnné)
- 125 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- kůra z 1/2 citronu
- náplň:
- 1 dýně (malá, hokaido i se slupkou, nebo 1/4 špagetové/máslové – záleží na velikosti)
- 2 vejce
- 5 lžic medu
- 2 lžíce kysané smetany (může být vysokotučný jogurt)
- šťáva z 1/2 citronu
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto důkladně vypracujeme a v sáčku necháme odpočinout v lednici.
-
Dýní pokrájenou na kostičky povaříme s trochou vody do měkka (cca 20 min), přebytečnou vodu slijeme, rozmixujem dohladka a necháme vychladnout.
-
Do zchladlého pyre vmícháme citronovou šťávu, med a zakysanku – můžeme ochutnat a dle libosti přisladit či přikyselit.
-
Nakonec důkladně zašleháme vejce.
-
Koláčovou formu vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem.
-
Na dno formy upěchujeme těsto, které na několika místech propícháme vidličkou.
-
Těsto zalijeme dýňovým pyré a pečeme cca na 180°C 40 – 50 min (až je náplň lehce ztuhlá, zežloutlá a po okrajích nazlátlá).
-
Nakonec po zchladnutí zdobíme strouhanou čokoládou nebo kakaem a zakysanou smetanou/jogurtem.
Poznámka od kuchařky
Rodiče mi jako každý rok darovali na podzim dýní, která letos byla opravdu nemalá, a tak u nás nastaly „dýňové hody“. Při hledání receptů, kde všude se dá dýně zužitkovat, jsem narazila v deníku E15 na tento tip, a jelikož pro velký úspěch peču již třetí, ráda bych se s vámi o recept podělila