Hadí koláč

44
- reklama -

Suroviny

těsto
150 ml vlažného mléka
50 g cukru
1/2 kostky droždí (20g)
400 g hladké mouky
špetka soli
1 vejce
1 žloutek
100 g másla
náplň
100 g mletého máku
100 ml mléka
100 g marcipánu
2 lžíce povidel
1-2 lžíce brandy
navrch
20 – 25 švestek (dle velikosti)
krystalový cukr na posypání
2 hrsti mandlových lupínků
moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, trochy cukru a droždí zpracujeme kvásek a necháme v teple vzejít. Do mísy si prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme zbylý cukr, vejce a žloutek, povolené máslo, vzešlý kvásek a zpracujeme na nelepivé těsto. Pořádně prohněteme, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím si připravíme náplň. Mák zalijeme vroucím mlékem a necháme vychladnout. Přidáme marcipán nakrájený na drobno, povidla a brandy. Pořádně promícháme.

  3. Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a podélně rozdělíme na tři díly. Každý plát potřeme náplní a zavineme do hadů. Tyto hady naskládáme do kulaté dortové či koláčové formy za sebe do tvaru spirály. Do mezer narovnáme švestky.

  4. Troubu si předehřejeme na 180°C. Povrch koláče potřeme rozpuštěným máslem a posypeme krystalovým cukrem a mandlovými lupínky.

  5. Koláč pečeme dozlatova asi hodinu. Pokud by okraje příliš rychle tmavly, zakryjeme alobalem. Hotový koláč pocukrujeme.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Apetit 10/2014