Suroviny
- těsto
- 150 ml vlažného mléka
- 50 g cukru
- 1/2 kostky droždí (20g)
- 400 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100 g másla
- náplň
- 100 g mletého máku
- 100 ml mléka
- 100 g marcipánu
- 2 lžíce povidel
- 1-2 lžíce brandy
- navrch
- 20 – 25 švestek (dle velikosti)
- krystalový cukr na posypání
- 2 hrsti mandlových lupínků
- moučkový cukr na poprášení
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, trochy cukru a droždí zpracujeme kvásek a necháme v teple vzejít. Do mísy si prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme zbylý cukr, vejce a žloutek, povolené máslo, vzešlý kvásek a zpracujeme na nelepivé těsto. Pořádně prohněteme, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
-
Mezitím si připravíme náplň. Mák zalijeme vroucím mlékem a necháme vychladnout. Přidáme marcipán nakrájený na drobno, povidla a brandy. Pořádně promícháme.
-
Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a podélně rozdělíme na tři díly. Každý plát potřeme náplní a zavineme do hadů. Tyto hady naskládáme do kulaté dortové či koláčové formy za sebe do tvaru spirály. Do mezer narovnáme švestky.
-
Troubu si předehřejeme na 180°C. Povrch koláče potřeme rozpuštěným máslem a posypeme krystalovým cukrem a mandlovými lupínky.
-
Koláč pečeme dozlatova asi hodinu. Pokud by okraje příliš rychle tmavly, zakryjeme alobalem. Hotový koláč pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Apetit 10/2014