
Suroviny
- 1 kg vepřové krkovice
- 1 rajče
- Koření:
- oregáno, tymián, rozmarýn, paprikové a chilli vločky, špetka římského kmínu, pepř, sušený česnek a cibule – nebo zakoupená kořenící směs Gyros
- olej
- sůl
- + brambor jako podstavec a starší toastový nebo obyčejný chléb
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájejte na plátky o šířce cca 0,5-1 cm a zlehka je naklepejte. Osolte, okořeňte a promíchejte s 2-3 lžícemi oleje. Nechte marinovat přes noc v uzavřené nádobě v lednici.
-
Druhý den rozpalte troubu na 200°C. Velký brambor rozkrojte podélně na polovinu a řeznou plochou postavte do pekáče nebo na plech, kde budete gyros péct. Chléb položte přes brambor. Chléb vám bude zachycovat přebytečnou šťávu, nebude odkapávat na plech a připalovat se. Maso napíchejte po plátcích na dvě grilovací jehly a zapíchněte je skrz chléb do brambor. Nahoru na jehlu napíchněte rajče, které nařízněte do kříže, aby z něj mohla unikat šťáva a dochucovat maso. Zbylou marinádou potírejte průběžně maso při pečení.
-
Gyros vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Seřezávejte ze stran postupně a zbytek opět nechte dopékat.
Podávejte s tzatziki, řeckým salátem a pita chlebem či hranolky.
Poznámka od kuchařky
Nedávno jsem viděla na netu nějaké video, jak si připravit v domácích podmínkách gyros. Původně se maso postavilo napíchané do rozkrojené velké cibule nebo rajčete, což určitě nedoporučuji, protože by vám „podstavce“ rychle změkly a gyros by se vám zkácel. Také určitě nepíchejte maso pouze na jednu jehlu uprostřed, ale na dvě, bude to mít celé lepší stabilitu. Původně jsem to totiž tak taky zkusila a s výsledkem jsem nebyla moc spokojená.
Pod maso, jako podstavec použijte velký omytý brambor. Rozřízněte ho podélně na poloviny a řeznou plochou postavte do pekáče nebo na plech.
Tzatziky http://inkitchenopen.blogspot.cz/2015/01/tzatziki….
Řecký salát http://inkitchenopen.blogspot.cz/2015/01/recky-sal…
Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.cz/









