Gurmánský talíř

46
- reklama -

Suroviny

1/2 vepřové hlavy
uzená žebra
2 střední cibule
palice česneku
sůl
pepř
kmín
křen
sádlo
hořčice dle libosti, nejlépe plnotučná
chléb

Postup přípravy receptu

  1. Hlavu necháme půl hodiny ve studené vodě odmočit, ostrým nožem očistíme, uzená žebírka opláchneme v teplé vodě.

  2. Hlavu osolíme, okořeníme, vložíme spolu s uzenými žebírky do pekáče se sádlem s nakrájenou cibulí na céčka a česnekem na plátky.

  3. Podlijeme vodou a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme cca 1,5 hodiny kostí nahoru, pak otočíme a další hodinu dopékáme za občasného podlévání a polévání.

  4. Servírujeme rypáček, líčko a uzené žebírko.
    Podáváme s hořčicí a křenem.

Poznámka od kuchařky

Druhá, neméně chutná varianta, je vařená. Hlavu s uzenými žebírky uvaříme a podáváme s křenem, hořčicí a chlebem.

P.S. Kdo neochutnal, neuvěří.