
Suroviny
4 porce
- 250 g mletého masa (vepřové, drůbeží nebo mix)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 2 lžičky uzené papriky
- chilli dle chuti
- sůl
- pepř
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 střední brambory
- jíška z 1 lžíce sádla a 1 lžíce mouky
- libeček k podávání
Postup přípravy receptu
-
Z mletého masa (měla jsem zbytek vepřového plecka), které osolíme a mírně opepříme, promícháme s 1 prolisovaným stroužkem česneku, utvoříme malé knedlíčky (mokrou rukou). Ponecháme stranou na tácku.
-
Cibuli rozpůlíme, oloupeme a nasekáme najemno. V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a za občasného promíchání restujeme dozlatova. Přidáme kuličky masa a prudce orestujeme, vsypeme papriky, promícháme a zalijeme horkým vývarem. Brambory oškrábeme škrabkou, omyjeme a nakrájené na drobné kostičky přidáme vařit do hrnce.
-
Na pánvičce na sádle uděláme jíšku, mírně osolíme (neudělá hrudky) a přidáme do polévky. Vaříme do změknutí brambor, cca 10-15 minut. Dle chuti přidáme sůl, čerstvě mletý černý pepř, prolisovaný zbytek česneku, případně chilli. Na talíři posypeme libečkem, kdo nemá, může použít petrželku nebo pažitku.
Poznámka od kuchařky
Čerstvý libeček ze zahrádky, darovaný nebo koupený lze uchovat v mrazáku – lístky (omyté a osušené) naskládám do malé skleničky. Vejde se jich neuvěřitelné množství, pěkně napěchovanou skleničku uzavřu víčkem a uložím do mrazáku. Dávám tak i kopr a jiné bylinky. Dle potřeby vidličkou trochu podrtím a drť vysypu rovnou do polévky. Libeček krásně voní a má stále zelenou barvu, v sáčku vyschne, zešedne a ztrácí i vůni. Pokud dáte kousky otrhané natě do skleničky s vodou na okno znovu obrazí a máte i čerstvý.