- reklama -
Suroviny
5 +
- 400 g hlívy ústřičné
- 400 g oloupaných brambor
- 1 slovenská paprika
- 1 velká cibule
- 50 g uzeného špeku (nebo olej)
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce mleté papriky
- 2 lžíce rajského protlaku
- cca 5 stroužků česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- pepř mletý dle chuti
- sůl dle chuti
- majoránka dle chuti
- vývar dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Na jemně pokrájeném špeku (nebo oleji, chceme-li polévku bezmasou) osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přisypeme očištěnou, na nudličky pokrájenou hlívu a papriku, drcený kmín a dále smažíme do jejího povadnutí.
-
Poté přidáme mletou papriku (klidně v kombinaci sladká a pálivá), strouhaný česnek, protlak a mouku a ještě krátce smažíme. Po osmažení vmícháme na kostičky pokrájené brambory, přilijeme cca litr vývaru, promícháme a vaříme do změknutí brambor.
-
Ke konci vaření dochutíme dle vlastní chuti solí, pepřem, majoránkou, případně dolijeme dle potřeby vývarem a můžeme podávat, nejlépe s čerstvým chlebem či pečivem. Polévku můžeme dozdobit čerstvě nasekanými bylinkami (petrželka, libeček…).
Kuchař: recepty73