Gulášová polévka z hlívy ústřičné

256
- reklama -

Suroviny
5 +

400 g hlívy ústřičné
400 g oloupaných brambor
1 slovenská paprika
1 velká cibule
50 g uzeného špeku (nebo olej)
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce mleté papriky
2 lžíce rajského protlaku
cca 5 stroužků česneku
1 lžička drceného kmínu
pepř mletý dle chuti
sůl dle chuti
majoránka dle chuti
vývar dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Na jemně pokrájeném špeku (nebo oleji, chceme-li polévku bezmasou) osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přisypeme očištěnou, na nudličky pokrájenou hlívu a papriku, drcený kmín a dále smažíme do jejího povadnutí.


    Zobrazit celý recept

  2. Poté přidáme mletou papriku (klidně v kombinaci sladká a pálivá), strouhaný česnek, protlak a mouku a ještě krátce smažíme. Po osmažení vmícháme na kostičky pokrájené brambory, přilijeme cca litr vývaru, promícháme a vaříme do změknutí brambor.

  3. Ke konci vaření dochutíme dle vlastní chuti solí, pepřem, majoránkou, případně dolijeme dle potřeby vývarem a můžeme podávat, nejlépe s čerstvým chlebem či pečivem. Polévku můžeme dozdobit čerstvě nasekanými bylinkami (petrželka, libeček…).