Suroviny
asi 4 porce
- olej
- 30 g slaniny
- 1 středně velká cibule
- 2 větší stroužky česneku
- 1 velký oloupaný a vydlabaný patizon
- 2 lžičky sl. papriky
- lžička gril. koření
- sůl
- 2 zeleninové papriky (můžou být i trochu pálivé)
- 2-3 rajčata
- 1 papriková klobáska (nejlépe čabajského typu)
- 2 nožičky kvalitního párku
- světlá hotová jíška
Postup přípravy receptu
-
Na dno kastrolu dáme olej, na kostičky nakrájenou slaninu a když zesklovatí, přidáme nakrájenou cibuli a na drobné kostičky nakrájený česnek. Osmahneme a přidáme na kostečky nakrájený patizon. Zasypeme kořením (paprika a grilovací) a dusíme ve vlastní šťávě do poloměkka. Pokud patizon nepustí dost tekutiny, můžeme i trochu podlít vodou.
-
Když patizon začne měknout, podlejeme horkou vodou tak, aby bylo vše sotva potopené, osolíme a přidáme na kousky pokrájené papriky a klobásku. Přidáme i pokrájený dobrý párek a guláš zahustíme hotovou jíškou. Necháme chvilku provářet, podle potřeby dochutíme, dosolíme a přidáme spařená, oloupaná a na kostičky pokrájená rajčata, ale ty už jen necháme přejít varem.
-
Na tento guláš můžeme použít i cuketu (třeba přiměřený kus z přerostlé cukety). Jídlo je brzy vařené, patizon měkne skoro stejně rychle, jako cuketa.