
Suroviny
- 800 g hovězího krku
- 800 g cibule
- olej
- světlé pivo
- majoránka
- 4 stroužky česneku
- 1 malý rajský protlak
- sůl
- pepř
- sušená červená paprika
- chléb na zahuštění
Postup přípravy receptu
-
Kuchyňsky upravené maso nakrájíme na kostky. Cibule očistíme a pokrájíme na kostičky.
-
Na oleji (sádle ) zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme kostky masa a společně restujeme za stálého míchání do ztmavnutí masa i cibule (aby se maso pěkně zatáhlo), přidáme 1 malý rajský protlak a zamícháme.
-
Základ guláše podlijeme troškou vody a asi polovinou piva. Osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí masa. Je-li třeba doplnit tekutinu, přiléváme pivo.
-
K měkkému masu nakonec přidáme rozdrobený nebo nastrouhaný chléb, špetku majoránky a pivní guláš povaříme do zhoustnutí.
-
Nakonec do guláše přidáme podle potřeby rozmačkaný česnek, červenou sušenou chilli papričku a podle chuti případně dosolíme.
Pivní guláš podáváme s houskovým knedlíkem, ( těstovinami nebo pečivem).
Poznámka od kuchařky
Slyšela jsem nedávno v radiu na F1 radu našich babiček. Když se nám zdá cibulka na guláš již pěkně hnědá, na 10 minut hořák vypneme. ( Cibulka prý ještě pomalu dojde a pěkně zhnědne). Po této době opět zapneme a pokračujeme.