Guláš SPECIÁL

106
- reklama -

Suroviny

1 kg hovězí kližky
3-4 větší cibule
cca 5 dkg celeru (nakrájeného na nudličky)
12 větších stroužků česneku
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce maggi
1 lžíce worchesterové omáčky
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce sladkého kečupu
1 lžička kari
drcený kmín
cca 30 g sladké papriky (dle chuti pálivé)
majoránka
mletý pepř
sádlo
1 dl piva (u zvěřiny červeného vína)
1/2 dl rumu
hladká mouka (na zahuštění)
Na vývar:
vepřová hlava (nebo používám nožky)

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky, dáme do větší mísy s celerem a šesti utřenými stroužky česneku.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme hořčici, kečup, maggi, worchesterovou a sojovou omáčku, kari, pálivou papriku, drcený kmín a rum.

  3. Vše důkladně promícháme a dáme na 24 hodin do lednice.

  4. Druhý den rozpálíme v kastrolu sádlo, cibuli orestujeme dozlatova (dobře orestovaná cibule začíná určovat barvu guláše), přidáme sladkou papriku, krátce orestujeme dále přidáme masovou směs, část majoránky a zbylý rozetřený česnek.

  5. Vše za občasného míchání necháváme vysmahnout (čím více necháme vysmahnout, tím lepší barvu guláš bude mít; pokud špatně odhadneme, bude guláš nahořklý), mírně podlijeme vývarem a vše opakujeme do částečného změknutí masa.

  6. Pak zalijeme vývarem a zahustíme jíškou z hladké mouky, kterou jsme mezitím orestovali na pánvi bez tuku dorůžova a nechali vychladnout.

  7. Po 10 minutách přidáme pivo a dochutíme majoránkou.

  8. Krátce povaříme a podáváme s chlebem nebo kynutým knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: recept jsem našel na internetu v roce 2005, autora neznám, pokud svůj recept pozná, rád zveřejním jeho jméno.

Další recept z archívu, guláš jsem vařil 5.12.2005.

Guláš, který je na fotografiích, je uvařen z daňčí plece a byla to delikatesa.