Suroviny
- 1 kg hovězí kližky
- 3-4 větší cibule
- cca 5 dkg celeru (nakrájeného na nudličky)
- 12 větších stroužků česneku
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce maggi
- 1 lžíce worchesterové omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce sladkého kečupu
- 1 lžička kari
- drcený kmín
- cca 30 g sladké papriky (dle chuti pálivé)
- majoránka
- mletý pepř
- sádlo
- 1 dl piva (u zvěřiny červeného vína)
- 1/2 dl rumu
- hladká mouka (na zahuštění)
- Na vývar:
- vepřová hlava (nebo používám nožky)
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na kostky, dáme do větší mísy s celerem a šesti utřenými stroužky česneku.
-
Přidáme hořčici, kečup, maggi, worchesterovou a sojovou omáčku, kari, pálivou papriku, drcený kmín a rum.
-
Vše důkladně promícháme a dáme na 24 hodin do lednice.
-
Druhý den rozpálíme v kastrolu sádlo, cibuli orestujeme dozlatova (dobře orestovaná cibule začíná určovat barvu guláše), přidáme sladkou papriku, krátce orestujeme dále přidáme masovou směs, část majoránky a zbylý rozetřený česnek.
-
Vše za občasného míchání necháváme vysmahnout (čím více necháme vysmahnout, tím lepší barvu guláš bude mít; pokud špatně odhadneme, bude guláš nahořklý), mírně podlijeme vývarem a vše opakujeme do částečného změknutí masa.
-
Pak zalijeme vývarem a zahustíme jíškou z hladké mouky, kterou jsme mezitím orestovali na pánvi bez tuku dorůžova a nechali vychladnout.
-
Po 10 minutách přidáme pivo a dochutíme majoránkou.
-
Krátce povaříme a podáváme s chlebem nebo kynutým knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: recept jsem našel na internetu v roce 2005, autora neznám, pokud svůj recept pozná, rád zveřejním jeho jméno.
Další recept z archívu, guláš jsem vařil 5.12.2005.
Guláš, který je na fotografiích, je uvařen z daňčí plece a byla to delikatesa.