
Suroviny
6 porcí
- 1 vepřové srdíčko
- masový bujon (kostka)
- olej
- 1 větší cibule
- 3 vepřové ledvinky
- 1/2 kg vepřových jater
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- tmavá jíška (instantní)
Postup přípravy receptu
-
Srdíčko očistíme, rozkrojíme napůl, zalijeme vodou, přidáme bujon a vaříme v tlakovém hrnci do měkka (asi půl hodiny).
-
Pak na oleji orestujeme cibulku, přidáme očištěné a na kostičky nakrájené ledvinky a játra, chvilku restujeme, pak podlijeme vývarem ze srdíčka. Přisypeme kmín, pepř (podle chuti, ale já dávám docela dost) a dusíme asi 15 minut.
-
Přidáme srdíčko pokrájené na stejné kostičky jako játra a ledvinky, osolíme.
-
Zahustíme jíškou (tmavá je lepší, udělá krásnou barvičku pokrmu).
Podáváme s rýží (já vařím 2/3 bílé a 1/3 tmavé natural). -
Vnitřnosti je potřeba očistit, já postupuji takto:
Srdíčko jen omyju, odstraním případně zbytky krve.
Játra – stačí omýt, odstraňuji jen velké, hrubé blány.
Ledvinky rozříznu podélně na čtvrtky, odstraním tuk a močovody (všechno bílé, co tam je). Hned ledvinky pokrájím na kousky a namočím aspoň na 1/2 hodiny do mléka. Pak je ještě důkladně propláchnu v tekoucí vodě.
Poznámka od kuchařky
Tohle je tzv. rodinný kompromis – chtěli jsme udělat nějaké jídlo z vnitřností – já měla chuť na srdíčko, syn na ledvinky a manžel na játra:-)
A takhle to dopadlo:-))