Guláš lázeňského šviháka

72
- reklama -

Suroviny
8-10 porcí

2 kg hovězí kližky
1/4 kg sádla
12 ks cibulí
20 stroužků česneku
3 PL sladké mleté papriky
1 l vývaru z hovězího bujonu
2 PL drceného kmínu
1 PL chilli
10 ks bobkového listu
4 PL hladké mouky
sůl
pepř na dochucení
Na ozdobu na každý talíř:
1 klobáska (jakou kdo budete chtít) rozříznutá napůl, nakrojená do mřížky a osmažená)
kolečka čerstvé papriky – já měla červenou
kolečka cibule
čerstvý nastrouhaný křen

Postup přípravy receptu

  1. Ze 3 PL sádla a 4 PL hladké mouky uděláme tmavou jíšku a dáme bokem na později.

  2. Na rozpáleném zbytku sádla si v hrnci orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli (chce to velký kastrol, na malé ploše by se tak velké množství cibule pouze podusilo a nedostalo barvu).

  3. Po 10 minutách, až začne cibule zlátnout, přidáme nadrobno pokrájený česnek, který další 2 minuty necháme restovat, přisypeme mletou papriku, zamícháme a ihned, aby paprika nezhořkla, přidáme na kostky nakrájené maso. Necháme opět restovat.

  4. Až se maso zatáhne a začne přichytávat – pozor, ne připalovat, podlijeme 1 l vývaru, přidáme kmín, sůl, chilli, bobkový list a dusíme pod pokličkou za občasného zamíchání a kontroly tekutiny skoro do měkka.

  5. Předem připravenou jíšku rozmícháme v 1/2 l vody, vmícháme do guláše a ještě za promíchávání vaříme 15 minut.

  6. Podle chuti dosolíme, opepříme.

  7. Na každý talíř dáme porci guláše, zasypeme nakrájenou paprikou, poklademe opečenou rozpůlenou klobásou, zasypeme na kolečka pokrájenou cibulí a na závěr dáme nastrouhaný křen.
    Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Tento guláš jsme jedli v malé lázeňské hospůdce Kostelec – Štípa u Zlína. Byl moc dobrý, ale až na bobkový list a chilli nám nechtěli prozradit celý recept, ani žádné jiné množství čeho všeho použili. Pro oko vypadá úplně stejně, jen chuť je trošku jiná:-)

Vařila jsem pro 8 lidí, tak proto takové množství všech surovin:-)