
Suroviny
8-10 porcí
- 2 kg hovězí kližky
- 1/4 kg sádla
- 12 ks cibulí
- 20 stroužků česneku
- 3 PL sladké mleté papriky
- 1 l vývaru z hovězího bujonu
- 2 PL drceného kmínu
- 1 PL chilli
- 10 ks bobkového listu
- 4 PL hladké mouky
- sůl
- pepř na dochucení
- Na ozdobu na každý talíř:
- 1 klobáska (jakou kdo budete chtít) rozříznutá napůl, nakrojená do mřížky a osmažená)
- kolečka čerstvé papriky – já měla červenou
- kolečka cibule
- čerstvý nastrouhaný křen
Postup přípravy receptu
-
Ze 3 PL sádla a 4 PL hladké mouky uděláme tmavou jíšku a dáme bokem na později.
-
Na rozpáleném zbytku sádla si v hrnci orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli (chce to velký kastrol, na malé ploše by se tak velké množství cibule pouze podusilo a nedostalo barvu).
-
Po 10 minutách, až začne cibule zlátnout, přidáme nadrobno pokrájený česnek, který další 2 minuty necháme restovat, přisypeme mletou papriku, zamícháme a ihned, aby paprika nezhořkla, přidáme na kostky nakrájené maso. Necháme opět restovat.
-
Až se maso zatáhne a začne přichytávat – pozor, ne připalovat, podlijeme 1 l vývaru, přidáme kmín, sůl, chilli, bobkový list a dusíme pod pokličkou za občasného zamíchání a kontroly tekutiny skoro do měkka.
-
Předem připravenou jíšku rozmícháme v 1/2 l vody, vmícháme do guláše a ještě za promíchávání vaříme 15 minut.
-
Podle chuti dosolíme, opepříme.
-
Na každý talíř dáme porci guláše, zasypeme nakrájenou paprikou, poklademe opečenou rozpůlenou klobásou, zasypeme na kolečka pokrájenou cibulí a na závěr dáme nastrouhaný křen.
Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Tento guláš jsme jedli v malé lázeňské hospůdce Kostelec – Štípa u Zlína. Byl moc dobrý, ale až na bobkový list a chilli nám nechtěli prozradit celý recept, ani žádné jiné množství čeho všeho použili. Pro oko vypadá úplně stejně, jen chuť je trošku jiná:-)
Vařila jsem pro 8 lidí, tak proto takové množství všech surovin:-)