Grilovaný platýz na zelenině

75
- reklama -

Suroviny
1 porce

1 platýz
1/2 menší cukety
3 cherry rajčata
1/2 cibule
100 g anglické slaniny
1 lžíce másla
1/2 citrónu
hladká mouka na posypání
sůl
pepř
olivový olej
svazek kopru

Postup přípravy receptu

  1. Platýze zbavíme ploutví, hlavy a ocasu. Z obou stran do něj zařízneme dlouhým řezem, aby se lépe propekl. Osolíme, opepříme a posypeme hladkou moukou.

  2. Na kvalitní teflonové pánvi, nebo na pánvi grilovací rozehřejeme trochu olivového oleje a rybu do něj vložíme nejdříve tmavou částí dolů. Na zmírněném ohni grilujeme z jedné strany zhruba 8-10 minut.

  3. Rybu otočíme a přidáme do pánve cuketu nakrájenou na hrubší kusy, anglickou slaninu a cibuli taktéž nakrájenou nahrubo. Opékáme do změknutí a zrůžovění zeleniny a anglické slaniny na mírnějším ohni.

  4. Když zelenina změkne, přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata, plátky citrónu a lžíci másla a ještě asi 4 minuty prohříváme. Můžeme, pokud nemáme grilovací pánev vložit všechnu směs i s rybou na 10 minut do trouby na gril, nebo horký vzduch.

  5. Nakonec posypeme platýze koprem a podáváme.

    Vhodný je vařený brambor.

Poznámka od kuchařky

Skvělá ryba, bezvadná úprava, kterou jsem si půjčila od Jiřího Babicy. Platýze už jsem dělala, mám ho zde, ale byla to úplně jiná ryba-alespoň tvarem, chutí srovnatelná. Momentálně mají platýze v akci v Albertu za 600g 59,90kč. nemohla jsem odolat!:-))

Nejsem si jistá písmenkem Z ve slově platýz. Na sáčku je platýs, v článcích o platýzech se objevuje S i Z. Zde na Topreceptech jsem našla pouze Z..