
Suroviny
- 1 květák
- 2 snítky petrželky a bazalky
- 60 ml olivového oleje
- drcený kmín
- 4 stroužky utřeného česneku
- sůl
- 3 PL hladké mouky
- 100 g másla
- 200 ml smetany na vaření
- 100 strouhaného čedaru
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- 1 hrnek květákového vývaru
Postup přípravy receptu
-
Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme ve slané vodě s kmínem na skus. Vodu slijeme a dáme stranou.
Olivový olej smícháme s prolisovaným česnekem, sekanou bazalkou a petrželkou.
V této směsi necháme uvařený květák alespoň 1 hodinu marinovat. Po této době naložený květák grilujeme v rozehřáté troubě dozlatova. -
V nádobě necháme rozpustit máslo, vmícháme mouku, osmahneme a stále mícháme. Zalijeme hrnkem květákového vývaru a smetanou na vaření. Vše povaříme cca 10 minut. Přidáme nastrouhaný čedar, znovu povaříme, až je omáčka hladké konzistence, ochutíme muškátovým oříškem a solí.
-
Růžičky květáku rozdělíme na talíře a přelijeme sýrovou omáčkou.
-
Podáváme s vařeným bramborem nebo jen s pečivem.
Poznámka od kuchařky
Kdo má rád ve všem maso nebo uzeninu, může ke grilovanému květáku přidat i kostičky slaniny.