Suroviny
4 porce
- 1 lilek
- 1 červená chilli paprička
- 2 bobkové listy (nejlépe čerstvé, ale i sušené)
- pár snítek čerstvého oregána nebo zamraženého oregana (raději ne sušené, je příliš aromatické)
- 1 lžíce crema di balsamico + 2 lžíce k podávání
- 200 ml olivového oleje extra virgin
- 50 ml bílého vinného octa
- mořská sůl
Postup přípravy receptu
-
Lilek nakrájíme podélně na podlouhlé plátky o šířce asi 1 cm. Položíme na mřížku, zasypeme namletou mořskou solí a necháme „vypotit“ asi půl hodiny z každé strany. Takto připravený lilek otřeme papírovou utěrkou a dvěma prsty zlehounka potřeme crema di balsamico.
-
Do hmoždíře vložíme chilli papričku (čerstvou i sušenou), kterou jsme zbavili stopky a jadérek, bobkový list, lžičku hrubozrnné mořské soli, oregano a vše utřeme dohladka.
-
V grilovací pánvi rozehřeme trochu oleje a opečeme na něm osušené plátky lilku. Ještě horké je naložíme do olejové marinády, kterou připravíme smícháním rozetřeného obsahu hmoždíře, 200 ml panenského olivového oleje, 50 m l octa.
-
Uložíme do sklenice s uzavíratelným uzávěrem a popěti dnech marinování můžeme podávat, například s teplým, nasucho opečeným toustem.