Grilovaný a posléze marinovaný lilek

38
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 lilek
1 červená chilli paprička
2 bobkové listy (nejlépe čerstvé, ale i sušené)
pár snítek čerstvého oregána nebo zamraženého oregana (raději ne sušené, je příliš aromatické)
1 lžíce crema di balsamico + 2 lžíce k podávání
200 ml olivového oleje extra virgin
50 ml bílého vinného octa
mořská sůl

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme podélně na podlouhlé plátky o šířce asi 1 cm. Položíme na mřížku, zasypeme namletou mořskou solí a necháme „vypotit“ asi půl hodiny z každé strany. Takto připravený lilek otřeme papírovou utěrkou a dvěma prsty zlehounka potřeme crema di balsamico.


    Zobrazit celý recept

  2. Do hmoždíře vložíme chilli papričku (čerstvou i sušenou), kterou jsme zbavili stopky a jadérek, bobkový list, lžičku hrubozrnné mořské soli, oregano a vše utřeme dohladka.

  3. V grilovací pánvi rozehřeme trochu oleje a opečeme na něm osušené plátky lilku. Ještě horké je naložíme do olejové marinády, kterou připravíme smícháním rozetřeného obsahu hmoždíře, 200 ml panenského olivového oleje, 50 m l octa.

  4. Uložíme do sklenice s uzavíratelným uzávěrem a popěti dnech marinování můžeme podávat, například s teplým, nasucho opečeným toustem.