Grilované zázvorovo-pivní uzené s jablečno-křenovým chutney

68
- reklama -

Suroviny

2 kg uzeného masa
Na marinádu:
0,5 l černého piva (používám krušovice)
šťáva ze 2 citronů
kůra z jednoho citronu
100 g zázvoru
hrst čerstvých bylinek:
bazalka
tymián
petržel
100 g másla
Na chutney:
4 větší jablka
1 červená cibule
0,5 dcl oleje
50 g cukru
šťáva z jednoho citronu
100 g a více čerstvého křenu
hrst koriandru

Postup přípravy receptu

  1. Uzené uvaříme doměkka, necháme vychladnout a naporcujeme.

  2. V hrnci smícháme černé pivo, šťávu a kůru z citronů a zredukujeme na polovinu. Sundáme z ohně a přidáme nastrouhaný zázvor, máslo a nasekané bylinky. Maso dáme do marinády a necháme přes noc odležet v lednici.

  3. Troubu zapneme na gril na 220°C a grilujeme na mřížce do zlatova, maso průběžně otáčíme.

  4. Cibuli si nasekáme najemno a necháme na oleji zesklovatět, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme oloupaná jablka, nakrájená na kostičky, polovinu nastrouhaného křenu a šťávu z citronu, dusíme doměkka.

  5. Jablečnou směs necháme vychladnout, vmícháme zbytek křenu a nasekaný koriandr, podáváme s uzeným masem a pečivem.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Kluci v akci, velmi mírně upraveno.

Grilovala jsem v troubě, na grilu to bude rozhodně ještě lepší.

Množství křenu si upravte dle zvyku, já dala cca 150g. Do marinády můžete přidat chilli papričky, já je nedávala, manžel to nerad 🙂