Suroviny
3 porce
- 3 ks steaků z krkovičky bez kosti
- 6 – 9 lžic omáčky Barbecue (viz předpis na Zdravou sekanou)
- 1 velká cibule
- Balkánský salát:
- 2 menší salátové okurky
- 400 g rajčat (raději italských tvrdších)
- 1 žlutá paprika (1 pálivá paprika navíc)
- 2 hrsti očištěné a oprané rukoly
- 1 balíček nakládaných oliv Giana (70 g)
- 200 g balkánského sýru
- 1 červená cibule s natí
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 1/2 lžíce dobrého jablečného octa
- 1 lžička citrónové šťávy
- mletý bílý pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Steaky očistíme, omyjeme a mírně naklepeme, pak je potřeme z obou stran omáčkou barbecue, naskládáme do mísy nebo talíře na sebe, proložíme tenkými kroužky z cibule a necháme v chladničce 24 hodin rozležet.
-
Pak roztopíme gril a steaky ne něm z obou stran ugrilujeme (každá strana 6 minut). Na talíři podle potřeby dosolíme. Podáváme s různými saláty, dresinky nebo k nim podáváme různě upravené brambory.
-
Cibuli, kterou jsme použili k proložení masa při jeho nakládání, opražíme na oleji dohněda, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vařící vodou za stálého šlehání.
-
Vytvoříme chutnou cibulovou omáčku, kterou případně dosolíme nebo dochutíme lžící omáčky barbecue.
-
Do této ušlehané cibulové omáčky vložíme po vytažení z grilu steaky, aby si tzv. „odpočinuly“. Při následném podávání na talíře můžeme několik lžic omáčky použít k pželití masa.
-
Balkánský salát
Zeleninu pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou. -
Cibuli oloupeme a pokrájíme nebo postrouháme na tenká kolečka.
-
Okurky (velké oloupané, malé mladé neloupeme) pokrájíme na úhledné kostičky nebo nudličky, malá rajčata pokrájíme na srpečky nebo na příčná kolečka (velká na kostky), papriku na polokroužky, polovinu oliv rozkrojíme na poloviny a zbytek necháme vcelku.
-
Cibuli i s natí nakrájíme na tenké kroužky a kdo má rád, ten si přidá pokrájenou pálivou papriku kozí roh.
-
Ušleháme olej s vinným octem a citrónovou šťávou a takto vzniklou zálivkou salát přelijeme.
-
Směs zeleniny zasypeme na drobné kostky pokrájeným balkánským sýrem.
-
Posypeme rukolou a promícháme, podle chuti mírně osolíme (Pozor, balkánský sýr je poměrně dosti slaný!), opepříme, promícháme a necháme asi 20 minut v chladu rozležet.