
Suroviny
4 porce
- 4 kuřecí čtvrtky
- 1 kg syrových neloupaných brambor
- 2 cibule
- česnek
- 1 PL oleje
- drcený kmín
- pepř
- grilovací koření (Adžika…)
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Čtvrtky z vnitřní strany na kosti nařízneme, decentně odhalíme kosti a vetřeme z obou stran koření a sůl.
-
Omyté brambory podélně rozpůlíme, cibuli oloupeme, pokrájíme na větší kusy a i s brambory omatláme v pekáči s co nejmenším množstvím oleje, urovnáme plochou nahoru, posolíme, posypeme kmínem.
-
Na pekáč položíme mřížku, která je v každé troubě, na ni rozložíme čtvrtky kůží dolů, vložíme do trouby asi 10cm pod gril, nastavíme 200°C a necháme zatáhnout asi 15 min.
-
Poté vysuneme plech i s mřížkou, otočíme kůží nahoru, snížíme teplotu na 170°C a grilujeme ještě s dvěmi otáčkami asi 45 min.
-
Sádlo, které bývá na čtvrtkách, se vysmaží na brambory a pěkně je omastí.
-
Rozdrcený česnek vetřeme buď v počátku do masa nebo před koncem s ním posypeme brambory.
-
Dobré je přikusovat kyselé okurky nebo salát z kysaného zelí.
Poznámka od kuchařky
Nejlepší by asi byla obloha z čerstvé zeleniny ale tu jsem neměl.