
Suroviny
4 porce
- 4 kuřecí prsa (150-200 g každé)
- 1 lžička hrubé mořské soli
- 1 lžička černého pepře (čerstvě nadrceného nebo namletého)
- 1/2 až 1 lžička pálivé papriky (chilli), dle chuti
- 1 lžíce nadrobno nakrájeného česneku
- 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- šťáva z 1 citronu
- 1/4 hrnku olivového oleje (extra virgin)
- Dále budete potřebovat:
- 2 plátky cihly (každá zabalená v alobalu nebo naši grilovací žehličku pro zatížení masa)
- 1/2-1 hrnek dřevěných lupínků (k uzení drůbeže namočených na 1 hodinu do studené vody není třeba, pokud si nepřejete mít kuřecí maso s příchutí kouře)
Postup přípravy receptu
-
Z prsou odstraňte přebytečný tuk a šlachy. Opláchněte je pod studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Prsa po obou stranách posypte solí, černým pepřem, pálivou paprikou, česnekem a rozmarýnem a vmasírujte vše prsty do masa.
-
Rozložte prsa do skleněné misky a zalijte citrónovou šťávou a olivovým olejem. Nechte marinovat v ledničce 30-60 minut. Během této doby maso několikrát obraťte.
-
Nastavte gril na přímé grilování a předehřejte ho na vysokou teplotu. Pokud používáte plynový gril, umístěte okapané dřevěné lupínky do udícího boxu (pokud je jím gril vybaven) nebo můžete zakoupit některý udící box z naší nabídky.
-
U grilu na dřevěné uhlí vhoďte okapané lupínky přímo na žhavé uhlíky. Grilovací rošt očistěte kartáčem a potřete ho rostlinným olejem. Umístěte kuřecí prsa na grilovací rošt, všechny ve stejném směru, např. v úhlu 45 stupňů k mřížce roštu.
-
Na maso položte zabalené cihly v alobalu nebo některou z našich grilovacích žehliček, určených přímo pro tento recept. Zatížením dosáhnete nejen výraznějšího otisku mřížky roštu, ale maso si hlavně uchová svoji šťavnatost.
-
Grilovat můžete se zavřeným poklopem grilu nebo bez něj, můžete si tak regulovat intenzitu vůně kouře, kterou bude maso mít (zavřený poklop = větší intenzita vůně kouře).
-
Grilujte prsa, až jsou úplně propečená, tj. 4 až 6 minut z každé strany. V půlce grilování z každé strany otočte prsa o 90°C, abyste vytvořili atraktivní otisk mřížky roštu.
-
Maso by mělo být v nejsilnější části na dotek pevné, pak je úplně propečené. Přendejte kuřecí prsa na talíř a podávejte.