Grilovaná žebra

131
- reklama -

Suroviny
2 porce

1 kg žebírek bez tuku (na dvě chutné porce)
(naporcované na pás široký 10 cm a délky 30 cm)
Marináda:
olivový olej
chilli papričky
hustý kečup
dijonská hořčice
rum
sůl
čerstvě mletý pepř
mletá červená paprika
(poměr dle chuti a zvyků strávníků)

Postup přípravy receptu

  1. Vepřová masitá žebírka naporcovaná od hodného řezníka dle našich požadavků dobře osolíme a opepříme.

  2. Připravíme si vhodný motouz a smotáme pásy vepřových žeber masovou stranou dovnitř – tedy tak, že žeberní blána bude zvenčí smotku.

  3. Vzniklý „smotek“ žeber, převážeme připraveným motouzem, čímž se nám vytvoří velmi pěkný a pevný kus žeber.

  4. Dáme na gril nebo do trouby a necháme chvíli zprudka opéct. Asi po 5-10 minutách na plný výkon smotky žebírek dáme bokem a velmi bohatě potřeme dle naší chuti připravenou marinádou.

  5. Takto potřené a již teplem zatažená žebírka dále grilujeme nebo pečeme v troubě, již při nižší teplotě. Opakovaně je několikrát potíráme.

  6. Pečeme či grilujeme, dokud nejsou žebírka hotová. Dle situace, teploty a možnosti přiklopení grilu jsou takto smotaná žebírka hotová za 30-40 minut.

  7. K pálení masa nedochází, neboť z vnější strany je blána a kosti a maso je ukryto uvnitř smotku. Příloha čerstvý chléb a omáčky dle chuti.

Poznámka od kuchařky

Marinádu si udělejte opravdu dle vlastních potřeb a chutí, které jsou Vaše oblíbené – jeden může to a druhý tohle – prostě tvořte svoji chuť.