
Suroviny
2 porce
- 1 kg žebírek bez tuku (na dvě chutné porce)
- (naporcované na pás široký 10 cm a délky 30 cm)
- Marináda:
- olivový olej
- chilli papričky
- hustý kečup
- dijonská hořčice
- rum
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- mletá červená paprika
- (poměr dle chuti a zvyků strávníků)
Postup přípravy receptu
-
Vepřová masitá žebírka naporcovaná od hodného řezníka dle našich požadavků dobře osolíme a opepříme.
-
Připravíme si vhodný motouz a smotáme pásy vepřových žeber masovou stranou dovnitř – tedy tak, že žeberní blána bude zvenčí smotku.
-
Vzniklý „smotek“ žeber, převážeme připraveným motouzem, čímž se nám vytvoří velmi pěkný a pevný kus žeber.
-
Dáme na gril nebo do trouby a necháme chvíli zprudka opéct. Asi po 5-10 minutách na plný výkon smotky žebírek dáme bokem a velmi bohatě potřeme dle naší chuti připravenou marinádou.
-
Takto potřené a již teplem zatažená žebírka dále grilujeme nebo pečeme v troubě, již při nižší teplotě. Opakovaně je několikrát potíráme.
-
Pečeme či grilujeme, dokud nejsou žebírka hotová. Dle situace, teploty a možnosti přiklopení grilu jsou takto smotaná žebírka hotová za 30-40 minut.
-
K pálení masa nedochází, neboť z vnější strany je blána a kosti a maso je ukryto uvnitř smotku. Příloha čerstvý chléb a omáčky dle chuti.
Poznámka od kuchařky
Marinádu si udělejte opravdu dle vlastních potřeb a chutí, které jsou Vaše oblíbené – jeden může to a druhý tohle – prostě tvořte svoji chuť.