- reklama -
Suroviny
- vepřová panenka
- Na marinádu:
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce hrubozrné hořčice
- 2 polévkové lžíce balzamikového octa
- 1 polévkové lžíce olivového oleje
- 2-3 prolisované stroužky česneku
- sůl
- pepř
- Na salát:
- 2-3 hrsti směsi salátových listů
- zelené kyselejší jablko
- 1 červená cibule
- 3-4 PL hrozinek (měla jsem nějaké MAXI)
- 100 g feta (nebo balkánský sýr)
- Na salátovou zálivku:
- 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 2 kávové lžičky dijonské hořčice
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Panenku odblaníme, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme čerstvě umletým pepřem (je možno dělat i vcelku, ale my grilovali a já jsem se bála, že bych panenku vcelku vysušila, v troubě už to mám vychytané).
-
Z výše uvedených surovin umícháme marinádu a panenku do ní nejlépe přes noc naložíme.
-
Z panenky setřeme většinu marinády a vkládáme na rozpálený gril. Průběžně potíráme zbytkem marinády, zředěné vodou, nebo pivem, pečeme dozlatova.
-
Salátové listy nasekáme na menší kousky, jablko rozpůlíme, zbavíme jádra a nakrájíme na tenké plátky, cibuli na kolečka. Vše promícháme s hrozinkami, posypeme rozdrobenou fetou a zalejeme připravenou zálivkou, dochutíme solí a pepřem. Podáváme ke grilované panence.
Kuchařka: Nikina