Gratinovaný voňavý tuřín

70
- reklama -

Suroviny

1/2 většího tuřínu
1 hermadur
150 ml smetany
1 stroužek česneku
kousek másla
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Tuřín zbavíme slupky a nakrájíme ho na plátky silně max. 0,5cm.

  2. Stroužek česneku rozmáčkneme nožem a vytřeme jím zapékací misku. Pokrm by neměl mít chuť česneku, pouze jím být ovoněn.

  3. Dno lehce vymažeme máslem a poklademe částí tuřínu, osolíme a opepříme.

  4. Na něj rozložíme kousky sýru, opět tuřín, sůl a pepř a nakonec zbytek sýru a ještě pár vloček másla.

  5. Zalijeme smetanou, přikryjeme alobalem a při 180°C necháme v troubě probublávat 45 minut.

  6. Pak alobal sejmeme a necháme dopéct dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Tento recept vznikl tak trochu na základě francouzského pokrmu Tartiflette, což jsou gratinované brambory s aromatickým sýrem reblochon. Tuřín je celkem chuťově “ nevýrazný „, což dovoluje trochu experimentů. Ještě bych pro příště zvolila určitě trochu čerstvého tymiánu. Kdo má rád “ voňavé “ sýry, určitě si pochutná tak jako já 🙂

Fotopostup a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/