
Suroviny
- 1/2 většího tuřínu
- 1 hermadur
- 150 ml smetany
- 1 stroužek česneku
- kousek másla
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Tuřín zbavíme slupky a nakrájíme ho na plátky silně max. 0,5cm.
-
Stroužek česneku rozmáčkneme nožem a vytřeme jím zapékací misku. Pokrm by neměl mít chuť česneku, pouze jím být ovoněn.
-
Dno lehce vymažeme máslem a poklademe částí tuřínu, osolíme a opepříme.
-
Na něj rozložíme kousky sýru, opět tuřín, sůl a pepř a nakonec zbytek sýru a ještě pár vloček másla.
-
Zalijeme smetanou, přikryjeme alobalem a při 180°C necháme v troubě probublávat 45 minut.
-
Pak alobal sejmeme a necháme dopéct dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Tento recept vznikl tak trochu na základě francouzského pokrmu Tartiflette, což jsou gratinované brambory s aromatickým sýrem reblochon. Tuřín je celkem chuťově “ nevýrazný „, což dovoluje trochu experimentů. Ještě bych pro příště zvolila určitě trochu čerstvého tymiánu. Kdo má rád “ voňavé “ sýry, určitě si pochutná tak jako já 🙂
Fotopostup a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/









