Suroviny
- 850 g filetů platýze z Limandy
- 1/2 citrónu
- 1 PL koření na ryby
- hladká mouka na obalení ryb
- 200 g hlívy ústřičné
- 1 mladá cibulka i s natí
- 3 PL oleje
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- Na bešamel:
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- sůl
- pepř
- 100 g nastrouhaného Parmezánu
Postup přípravy receptu
-
Porce ryb očistíme, osušíme papírovou utěrkou do sucha, porce osolíme, pokapeme citrónem, posypeme kořenící směsí na ryby a necháme dvě až tři hodiny odležet v chladu.
-
Z mouky a z másla si uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem, poté ji rozšleháme, ochutíme a povaříme. Do hotové omáčky vmícháme 2/3 sýra parmezánu a promícháme.
-
Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku i zelenou nať, přidáme pokrájenou hlívu ústřičnou, kmín, pepř a sůl a nepatrně podlijeme a dusíme, dokud nejsou houby měkké a tekutina odpařená. Ryby obalíme v hladké mouce, zprudka je opečeme na oleji a poté přendáme do zapékací nádoby. Jednotlivé porce pokryjeme houbami, přelijeme omáčkou se sýrem a zapečeme vše v předem vyhřáté troubě. Před koncem zapékání posypeme vše připraveným sýrem a dopečeme do zlatova.
-
Vypneme a podáváme s bramborem nebo s pečivem.