Gratinovaný platýz

84
- reklama -

Suroviny

850 g filetů platýze z Limandy
1/2 citrónu
1 PL koření na ryby
hladká mouka na obalení ryb
200 g hlívy ústřičné
1 mladá cibulka i s natí
3 PL oleje
sůl
pepř
drcený kmín
Na bešamel:
30 g másla
30 g hladké mouky
300 ml mléka
sůl
pepř
100 g nastrouhaného Parmezánu

Postup přípravy receptu

  1. Porce ryb očistíme, osušíme papírovou utěrkou do sucha, porce osolíme, pokapeme citrónem, posypeme kořenící směsí na ryby a necháme dvě až tři hodiny odležet v chladu.


    Zobrazit celý recept

  2. Z mouky a z másla si uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem, poté ji rozšleháme, ochutíme a povaříme. Do hotové omáčky vmícháme 2/3 sýra parmezánu a promícháme.

  3. Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku i zelenou nať, přidáme pokrájenou hlívu ústřičnou, kmín, pepř a sůl a nepatrně podlijeme a dusíme, dokud nejsou houby měkké a tekutina odpařená. Ryby obalíme v hladké mouce, zprudka je opečeme na oleji a poté přendáme do zapékací nádoby. Jednotlivé porce pokryjeme houbami, přelijeme omáčkou se sýrem a zapečeme vše v předem vyhřáté troubě. Před koncem zapékání posypeme vše připraveným sýrem a dopečeme do zlatova.

  4. Vypneme a podáváme s bramborem nebo s pečivem.