
Suroviny
- 1/2 květáku
- 18 ks cherry rajčátka (kdo chce, spaří je a oloupe)
- červená kapie
- 1 oválek Mozzarelly
- cca 100 g Nivy
- 50 g tvrdého plátkového sýru (třeba Eidam)
- 1 ks přírodního Hermelínu (sýry lze kombinovat)
- 200 g smetany na vaření
- vejce
- bílý pepř
- muškátový oříšek
- pažitka
- snítka rozmarýnu (či jiné bylinky)
- olej na vymazání formy
Postup přípravy receptu
-
Květák rozdělíme na růžičky a vaříme cca 6 minut, aby květák byl ještě pevný, v osolené vodě, přidáme do ní strouhnutý oříšek.
-
Rajčátka překrojíme na půlky, papriku nakrájíme na nudličky.
-
Sýry nastrouháme na slzičkovém struhadle a smícháme se zvolenými bylinkami.
-
Do vymazané zapékací misky určené pro MW dáme na dno květák, trochu osolíme, opepříme, Na květák nudličky papriky, následují rajčata, můžeme ještě opepřit, ale už nesolit, sýry jsou slané dost..
-
Smetanu rozšleháme s vejcem, trochu osolíme, opepříme a nalijeme na směs. Gratinujeme asi 3 min., po této době vsypeme na povrch nastrouhanou sýrovou směs, ještě pokračujeme než se sýr rozpustí, asi další 3 minuty.
-
Pokud máme u MW možnost měnit výkon mikrovln, nastavíme si 500 W a vlníme ještě minutu. Na 2 minutky můžeme dát pod gril kvůli barvě.
-
Na talíři obložíme nakládanou zeleninou, já dala klouzky a Moravanku.
Chuťově vynikající a šťavnaté, syté. Manžel k tomu chtěl ještě brambory, mně stačilo samotné.
Poznámka od kuchařky
Potřebovala jsem zlikvidovat sýry a rajčátka a navíc vyzkoušet funkci gratinování u MW.